News

Misterul ucigașului Zodiac, deslușit după 50 de ani? Cine ar fi criminalul care a îngrozit America

O echipă formată din 40 de experți este de părere că l-a identificat pe ucigașul Zodiac, care ar fi ucis zeci de oameni în America anilor '60 și '70.
07.10.2021 | 16:03
Misterul ucigasului Zodiac deslusit dupa 50 de ani Cine ar fi criminalul care a ingrozit America
Misterul ucigașului Zodiac, deslușit după 50 de ani? Cine ar fi criminalul care a îngrozit America. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie din istorie, ucigașul Zodiac, ar fi fost identificat de către autorități.

Eforturile a mai bine de 40 de investigatori experți în cazuri nerezolvate au dus la o posibilă pistă finală în acest caz.

ADVERTISEMENT

Cei 40 de foști detectivi, ofițeri militari de intelligence și jurnaliști spun că ucigașul Zodiac ar fi Gary Francis Poste. Din fericire pentru Poste și din păcate pentru urmașii victimelor acestuia, bărbatul a murit în 2018.

Conform echipei investigative, ADN-ul lui Poste ar fi același cu ADN-ul prelevat de la locul crimei lui Cheri Jo Bates, o tânără de 18 ani ucisă cu sânge rece în 1966. De asemenea, experții se bazează și pe faptul că cicatricile de pe fruntea lui Gary Poste sunt similare cu cele pe care le-ar fi avut ucigașul Zodiac, conform portretului-robot al acestuia.

ADVERTISEMENT

Cine este ucigașul Zodiac

Ucigașul Zodiac este unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie americani și mondiali, cu toate că nu a făcut atât de multe victime precum alte figuri infame din această categorie.

Numele și renumele său au apărut în urma scrisorilor pe care le trimitea, în perioada crimelor, diverselor publicații din California, unde acesta acționa.

ADVERTISEMENT

Cinci victime ale lui Zodiac sunt cunoscute, în vreme ce două persoane au avut șansa să scape doar cu răni. Cu toate acestea, într-una din scrisorile pe care le-a trimis ziarelor locale, criminalul se lăuda că ar fi luat nu mai puțin de 37 de vieți.

În principiu, acesta își alegea cupluri tinere drept victime, însă ultima crimă cunoscută a lui Zodiac a avut ca victimă un șofer de taxi. Polițiștii au fost la un pas să îl prindă și chiar au trecut cu mașina pe lângă cel ce era probabil criminalul, însă pentru că dispecerul alertase cu privire la un suspect negru, cei doi ofițeri nu l-au băgat în seamă pe cel pe lângă care au trecut.

ADVERTISEMENT
Portretul-robot al lui Zodiac și o fotografie a lui Gary Poste. Sursa foto: boingboing.net.
Portretul-robot al lui Zodiac și o fotografie a lui Gary Poste. Sursa foto: boingboing.net.

Criminalul, cunoscut mai ales pentru scrisorile codificate

Scrisorile și codurile cifrate trimise de Zodiac au fost publicate în ziarele către care acesta le trimitea, deoarece criminalul a amenințat întotdeauna că va ucide noi oameni în caz că documentele nu sunt oferite publicului.

O bună parte dintre mesajele criptate ale ucigașului au fost descifrate cu ajutorul publicului, Pe de altă parte, unele dintre aceste mesaje au rămas nedescifrate, chiar și la cinci decenii după ce au fost trimis de către criminal.

Ultimul astfel de text a sosit în ianuarie 1974, după trei ani în care Zodiac ”nu a mai scos niciun cuvânt.” Acesta avea obiceiul să adauge la finalul scrisorilor și un ”scor” ținut între el și poliție.

Dacă într-o scrisoare din iulie 1970, scorul era de 13-0 în favoarea lui, ultima scrisoare menționa un scor macabru, de 37-0, sugerând că Zodiac ar fi continuat să ucidă oameni și în acest interval de ”liniște.”

Cel mai ”suspectat suspect” de către polițiști a fost Arthur Leigh Allen. Pe Allen l-ar fi incriminat diverse dovezi circumstanțiale referitoare la cazurile de crimă ale lui Zodiac.

A fost chestionat de poliție încă de la apariția fenomenului Zodiac și a fost subiectul mai multor mandate de percheziție de-a lungul a 20 de ani. Expertul în grafoscopie Lloyd Cunningham, care a lucrat la acest caz mai multe decenii, spune că ”am primit lăzi întregi cu mostre din scrisul lui Allen, dar niciuna nu se apropie măcar de scrisul lui Zodiac. Nici ADN-ul extras de pe scrisorile criminalului nu este măcar similar cu cel al lui Allen.”

Au mai existat și alți suspecți că ar fi Zodiac, între care Ted Kaczynski și familia Manson.

Nu toată lumea e convinsă de noua descoperire

Deși există această nouă pistă în cazul lui Zodiac, FBI a declarat că păstrează cazul deschis în continuare: ”Cazul Zodiac Killer rămâne deschis. Nu avem informații noi pe care să le diseminăm în acest moment.”

Există și voci critice cu privire la descoperirile făcute de echipa de 40 de experți. Spre exemplu, ofițerul de poliție Ryan Railsback, din Riverside, orașul unde a fost ucisă Cheri Jo Bates, susține că afirmațiile referitoare la Poste sunt mai degrabă dovezi circumstanțiale.

Echipa de experți a cerut polițiștilor să testeze ADN-ul lui Poste, pentru a vedea dacă este similar cu cel cules de pe scrisorile Zodiac. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor face acest demers și dacă actualul suspect este, într-adevăr, criminalul care a terorizat America acum 50 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: