News

Mită pentru vaccinare. Cum îi încurajează statele pe cei care ezită să se imunizeze: de la bani și apartamente la cârnați și petreceri în avion

Pentru a stimula o campanie de vaccinare al cărei ritm este în multe țări sub așteptări, guvernele lumii au ajuns să își mituiască cetățenii ca să-i determine să se vaccineze.
04.08.2021 | 19:15
Mita pentru vaccinare Cum ii incurajeaza statele pe cei care ezita sa se imunizeze de la bani si apartamente la carnati si petreceri in avion
Guvernele încearcă să stimuleze vaccinarea prin metode neobișnuite
ADVERTISEMENT

De la cârnați la călătorii gratuite cu taxiul, guvernele acordă diverse gratuități ca să încurajeze populația să accepte inocularea cu vaccin. După goana inițială pentru o vaccinare cât mai rapidă, mai ales printre persoanele mai în vârstă, mai multe state au ajuns să recurgă la mituirea cetățenilor lor.

Minoritatea destul de importantă a scepticilor față de vaccinare – îndeosebi cei din Europa – sunt imuni la stimulentele oferite, dar guvernele sper că o mică încurajare ar fi suficientă pentru persoanele pentru care o formă gravă de Covid-19 sau chiar moartea provocată de această boală nu constituie o amenințare suficient de mare încât să-i determine să-și facă timp pentru vaccinare.

ADVERTISEMENT

Unele țări, cum ar fi Franța, au adoptat o abordare mai coercitivă, obligând unele categorii de angajați ai statului să se vaccineze sau restricționând accesul în localurile publice ale persoanelor nevaccinate. În Pakistan s-a recurs chiar la metoda neconvențională de a bloca accesul celor nevaccinați la telefonie mobilă sau să nu mai plătească angajații statului neimunizați. Însă stimularea vaccinării este mult mai răspândită și mult mai creativă, potrivit unui inventar realizat de Politico.eu.

Loterii cu premii uriașe doar pentru vaccinați

În Statele Unite, guvernul a ajuns la concluzia că dacă riscul de boală și moarte nu este suficient, un portofel mai gros ar putea fi stimulul necesar. Din acest motiv, președintele Joe Biden a cerut statelor americane să ofere un stimulent de 100 de dolari pentru fiecare persoană care se vaccinează. Cei care s-au vaccinat până acum nu vor primi retroactiv banii. În statul Maryland s-a făcut chiar un pas în plus, organizându-se loteria VaxCash, accesibilă doar vaccinaților, cu marele premiu care este de 400.000 dolari.

ADVERTISEMENT

Și în Hong Kong s-a organizat o loterie similară, marele premiu fiind un apartament. Aceasta este doar una dintre inițiativele lansate de către companiile private după ce guvernul din Hong Kong le-a cerut să încurajeze oamenii să se vaccineze. Astfel operatorul aerian Cathay Pacific oferă ca premiu o petrecere privată la bordul unui avion de ultimă generație, Airbus 321neo, în timp ce HK Convention Center oferă bufet nelimitat pentru un an câștigătorului de la loteria vaccinaților. Loteria este utilizată și în Canada, cu premii care pot ajunge până la 1.000.000 de dolari, iar metoda este luată în considerare și în Letonia și Polonia.

Guvernul Suediei, zgârcit cu mita

În Serbia s-a preferat o abordare mai directă, anume banii gheață. Guvernul de la Belgrad a fost primul, încă de la începutul lunii mai, să ofere bani fiecărei persoane vaccinate, anume echivalentul a 25 de dolari. Și Suedia a recurs la această metodă, însă guvernul de la Stockholm este mult mai zgârcit, oferind doar 100 de coroane, adică mai puțin de 10 euro, în condițiile în care numărul persoanelor care au ezitări față de vaccinare este mult mai redus decât în alte țări. Erik Wengström, de la Universitatea Lund, a inițiat acest proiect susținând că și o sumă modică va fi suficientă. „Poate că oamenii au intenția să se vaccineze, dar este pentru ei o bătaie de cap și apare ceva care li se pune în cale astfel că un mic stimulent ar fi de ajutor”, a spus Wengström.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, cele două strategii – stimularea vaccinării benevole și coerciția – au fost combinate. Tinerii au fost încurajați cu călătorii gratuite la Uber și Bolt, bilete la cinema și livrări de fast-food, iar pe de altă parte guvernul a anunțat că ia în calcul ca nevaccinații să nu mai poată intra în cluburile de noapte.

În Grecia, campania a fost axată pe tinerii între 18-25 de ani care primesc vouchere în valoare de 150 de euro încă de la administrarea primei doze. Ei vor putea folosi cupoanele pentru călătorii, cazare la hoteluri, bilete la concerte, cinematografe sau la alte evenimente culturale.

ADVERTISEMENT

Vaccinare cu burta plină în Germania

Autoritățile locale din Germania au găsit și ele metode inedite. În orașul Sonnenberg din Thuringia s-au format cozi la centrele de vaccinare după ce s-a decis ca cei vaccinați să primească gratuit cârnați. La un centru de vaccinare din Berlin a fost angajat un DJ. „Berlin poate vaccina, Berlin poate petrece, iar acum le facem împreună”, a spus Dilek Kalayci, ministerul Sănătății din landul Berlin.  În Israel, stimulentul gastronomic este diferențiat în funcție de specificul demografic: humus în cartierele locuite de arabi, tscholent pentru evreii ortodocși, pizza în Tel Aviv și înghețată pentru copii.

Există și guverne care au rezistat tentației de a-și mitui cetățenii. În Spania, guvernul a luat în discuție o asemenea posibilitate, dar în final a decis că antivacciniștii sunt prea puțini, iar campania de vaccinare merge suficient de bine încât să se poată dispensa de acordarea stimulentelor.

Bonuri de masă și tombole pentru România

Sunt menționate și încercările din România privind ademenirea oamenilor la centrele de vaccinare. Este vorba de micii serviți în Piața Obor, care sunt numiți de Politico drept „mini kebabs”, și de librăria din Oradea care oferea cărți și cafea celor care putea proba că s-au vaccinat.

Iar acesta este doar începutul pentru că ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a afirmat, într-un interviu acordat News.ro, că persoanelor vaccinate li s-ar putea acorda bonuri de masă fiind posibilă și organizarea unei loterii care să le fie destinată în exclusivitate.

„Deocamdată, avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte, şi suntem în discuţii, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate care doresc acest lucru. Cam acestea sunt măsurile pe care le avem agreate în acest moment, urmând să vedem dacă considerăm oportun, fie ca ele să fie extinse, dacă sunt de succes, fie să fie înlocuite cu alte măsuri dacă se consideră necesare. În momentul acesta, loteria este încă la stadiul de discuţii, vom veni cu mai multe propuneri, vedem care sunt cele mai uşor de operaţionalizat şi acceptat de Guvern şi acelea vor fi implementate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT