Sport

Mitică Pricop și Florin Popescu, ultimii campioni olimpici ai României la kaiac-canoe! Au luat aurul la Sydney

Mitică Pricop și Florin Popescu au câștigat ultima medalie de aur a României la kaiac-canoe. Cei doi au reușit să se impună în cursa de C2 - 1000 de metri de la Sydney.
27.06.2021 | 21:27
Mitica Pricop si Florin Popescu ultimii campioni olimpici ai Romaniei la kaiaccanoe Au luat aurul la Sydney
Mitică Pricop și Florin Popescu, ultimii campioni olimpici ai României la kaiac-canoe! Au luat aurul la Sydney
ADVERTISEMENT

Episodul 88 al seriei “Olimpicii României” îi are în prim plan pe Mitică Pricop și Florin Popescu. Cei doi sunt ultimii campioni olimpici ai României la kaiac-canoe, medalia fiind obținută la Sydney.

Mitică Pricop și Florin Popescu, ultimii campioni olimpici ai României la kaiac-canoe!

Mitică Pricop s-a născut pe 25 octombrie 1977 în Constanța și a activat în probele de canoe sprint din anii 90 până în 2004. A concurat în două ediții ale Jocurilor Olimpice, fiind pregătit de Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT

Mitică Pricop are în palmares 8 medalii la campionatele mondiale, dintre care două de aur, la Sevilla în 2002 și Gainesville în 2003. S-a retras din activitate după Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.

Popescu a reușit să adune 7 titluri mondiale în carieră!

Florin Popescu s-a născut pe 30 august 1974 în comuna Iancu Jianu din Olt. A practicat canoe de performanță mai întâi la Clubul Sportiv Școlar din Orșova, iar apoi s-a transferat la Clubul Sportiv Dinamo, unde a concurat și cel care avea să îi devină coechipier, Mitică Pricop.

ADVERTISEMENT

Florin Popescu are un palmares impresionat pe plan mondial. Avea să câștige nu mai puțin de 7 titluri mondiale, între 1995 și 2005. În total, are 19 medalii mondiale din palmares și două medalii olimpice.

Pricop și Popescu au strălucit la Sydney! Au câștigat ultima medalie de aur a României la kaiac-canoe

Alături de coechipierul său, Mitică Pricop, a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice. Cei doi au strălucit la Sydney, acolo unde au reușit să câștige două medalii: un aur și un bronz.

ADVERTISEMENT

În cursa de canoe 2 – 1000 de metri, Mitică Pricop și Florin Popescu au câștigat medalia de aur. În ultimul act, echipajul românesc i-a depășit pe Ibrahim Rojas și Leobaldo Pereira din Cuba și Stefan Uteß și Lars Kober din Germania.

Avea să fie ultima medalie de aur olimpică obținută de România la kaiac-canoe, la 16 ani de la succesul lui Ivan Patzaichin și Toma Simionov în aceeași probă, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

ADVERTISEMENT

În proba de canoe 2 – 500 de metri, Mitică Pricop și Florin Popescu au reușit să câștige medalia de bronz. Echipajul românesc a încheiat cursa în urma lui Ferenc Novák și Imre Pulai din Ungaria, respectiv Daniel Jędraszko și Paweł Baraszkiewicz din Polonia.

Mitică Pricop și Florin Popescu
Mitică Pricop și Florin Popescu

Pricop și Popescu au participat și la Atena, dar în alte echipe! Nu au mai prins podiumul

Cei doi au participat și la Jocurile Olimpice de la Atena, însă nu în aceeași echipă. Mitică Pricop a concurat în proba de C1 – 1000 de metri unde a încheiat abia pe locul 12. De cealaltă parte, Florin Popescu a participat alături de Silviu Simioncencu în probele de C2 – 500 de metri și C2 – 1000 de metri.

Însă, Florin Popescu și Silviu Simioncencu au ratat la mustață medaliile în ambele probe. Atât la C2-500 de metri, cât și la C2-1000 de metri au încheiat pe locul patru și de fiecare dată le-a lipsit mai puțin de o secundă pentru medalie.

Florin Popescu s-a retras din activitate în anul 2005, după ce a câștigat al șaptelea titlu de campion mondial, la Sevilla, în timp ce Mitică Pricop a pus punct carierei imediat după Jocurile Olimpice de la Atena.

Mitică Pricop și Florin Popescu
Mitică Pricop și Florin Popescu
  • 43 de ani are Mitică Pricop
  • 46 de ani are Florin Popescu

 

ADVERTISEMENT