News

Miting al angajaților Dacia în fața Guvernului! De ce protestează

09.04.2019 | 12:57
Angajații Dacia protestează în fața Guvernului
ADVERTISEMENT

Angajații de la Dacia își strigă nemulțumirile în fața Guvernului României deoarece nici până în ziua de azi nu s-au încheiat contractele colective de muncă. Sindicaliștii cer modificarea legii muncii și punerea ei în acord cu normele europene. Sindicaliștii de la Dacia sunt susținuți de aproape 1.000 de persoane din industria auto, alți angajați decât cei de la uzina din Argeș.

Angajații de la Dacia vor contract colectiv de muncă

La mitingul care are loc în fața Palatului Victoria participă sindicaliști din mai multe județe: Constanța, Brașov, Olt, Bacău, Argeș și Bistrița-Năsăud. Protestatarii mai solicită sprijin pentru formarea profesională și angajarea de personal în industria auto. Cea mai mare nemulțumire a celor de la Dacia și Ford (prelucrare piese auto) este lipsa unui contract colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Totodată, aceștia cer ca angajații să poată declanșa oricând conflictul de muncă în cazurile în care angajatorii nu își respectă obligațiile salariale. La acțiunea de protest participă și angajații din industria chimică și navală. Din Alianța Federațiilor prezente în stradă fac parte Federația Națională Solidaritatea Metal, Federaţia Sindicatelor din Construcţii de Maşini Înfrăţirea și Federaţia CONFPELTEX, printre altele.

Cei de la Dacia cer contracte colective de muncă

Ce este, pe scurt, contractul colectiv de muncă

Contractele colective de muncă vin ca o măsură de siguranță pentru angajați, în completarea contractului individual. Acestea pot fi încheiate la nivel de unitate, de firmă ori de sectoare ale unei industrii, întreprinderi etc. Contractele colective pot reglementa condițiile decontării transportului, condițiile suspendării contractului la solicitarea uneia dintre părți sau evaluarea aptitudinilor viitorilor angajați înainte de semnarea hârtiilor.

ADVERTISEMENT

În general, contractele colective de muncă sunt făcute pe o durată de 12 luni, maximum 24 de luni, adică un an, respectiv doi ani. Potrivit Legii nr. 62/2011, „contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o data ulterioară, potrivit convenției părților” . În străinătate, cele mai multe țări civilizate au prevăzute aceste contracte în special în industriile cu mulți angajați, care sunt reprezentate de sindicate sau patronate.