Mii de oameni simpli, alături de artiști și voci importante din societatea civilă au ieșit în stradă, joi, în Piața Universității din București, la un miting pro-Europa.
Cu doar trei zile până la turul II al alegerilor prezidențiale din România, tensiunile în societate sunt în continuă creștere. Temerile că țara noastră ar putea intra pe o cale greșită sunt uriașe.
Pentru a-și striga atașamentul față de valorile occidentale, mii de oameni au ieșit, joi seara, în Piața Universității din București. Cetățenii s-au adunat la manifestația pro-democrație intitulată ”România speră”. Participă la eveniment mai mulți artiști, actori și activiști civici, care se vor adresa participanților.
Printre numele importante ieșite în stradă se numără: Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tudor Chirilă, Marius Manole, Mircea Cărtărescu, Mihai Călin, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Andreea Raicu și Marcel Iureș.
”La 35 de ani de la Revoluția care ne-a deschis calea către libertate și democrație, România se află într-un moment decisiv. Nici acum nu știm adevărul despre ce s-a întâmplat atunci, dar știm că sacrificiul celor care au visat o țară în care copiii lor să fie liberi a deschis calea unui drum greu, presărat cu multe dezamăgiri dar și cu cele mai importante realizări ale societății noastre: dreptul de a călători, a se stabili, a învăța și a lucra în țările Europei și apartenența la cea mai mare organizație interstatală de securitate.
Demnitatea umană, libertățile fundamentale, egalitatea între persoane, solidaritatea, drepturile cetățenilor și justiția sunt valorile care ne pot uni pe toți.
România SPERĂ” reprezintă strigătul nostru comun pentru protejarea și consolidarea acestor valori fundamentale. Viitorul copiilor noștri și direcția națiunii stau în balanța alegerilor din 8 decembrie”, spun organizatorii evenimentului, pe Facebook.
Peste 3.000 de oameni simpli au ieșit joi seară în Piața Universității la acest miting pro-democrație. Întrebați de ce au făcut asta, aceștia au spus că își doresc o normalitate și o Românie în Europa.
”Cred că răspunsul este mai mult decât evident: am venit aici pentru că ne dorim să rămânem în continuare în Europa, pentru că ne dorim o normalitate. Îi înțelegem și pe cei nemulțumiți. Și noi am fost nemulțumiți.
Rămânem nemulțumiți, la rândul nostru, dar acum trebuie să salvăm valorile în care credem și abia după aceea să începem să punem întrebări și să ne exprimăm dorințele. Acum salvăm și după aceea reparăm”, a spus o tânără, citată de Europa FM.