News

Mititelu vrea să ÎNGROAPE Liga 1: “Toţi în FALIMENT!”

* Adrian Mititelu cere blocarea banilor din drepturile TV pînă la finalizarea dosarului dezafilierii Universităţii Craiova. Dacă instanţa va decide acest lucru, Liga 1 poate să tragă obloanele...
14.12.2013 | 11:20
Mititelu vrea sa INGROAPE Liga 1 Toti in FALIMENT

* Adrian Mititelu cere blocarea banilor din drepturile TV pînă la finalizarea dosarului dezafilierii Universităţii Craiova. Dacă instanţa va decide acest lucru, Liga 1 poate să tragă obloanele

Fotbalul românesc, măcinat de tot felul de probleme financiare, de sucombarea multor echipe de tradiţie, de dosare penale şi nenumărate alte probleme este pe cale să primească un upercut care l-ar putea trimite definitiv la podea. Cel mai negru coşmar pentru cluburile din Liga 1 se conturează în sălile tribunalului unde a ajuns dosarul dezafilierii abuzive a Universităţii Craiova, în care au fost trimişi în judecată toţi membrii Comitetului Executiv care au votat atunci pentru radierea „Ştiinţei”.

Mititelu cere 50 de milioane

Adrian Mititelu, patronul clubului executat de Comitetul Executiv în iulie 2011, a cerut în instanţă să fie despăgubit cu 50 de milioane de euro pentru cei 39 de jucători pierduţi atunci, care au ajuns gratis la alte cluburi. Procurorii DNA au spus, în primă fază, că prejudiciul real ar fi de 15 milioane de euro. Mititelu nu s-a lăsat şi a insistat să primească 50 de milioane de euro. Instanţa a pus deja sechestru pe două case ale lui Dumitru Dragomir, una a lui Mircea Sandu şi pe sediul LPF. Cît pot acoperi aceste bunuri din prejudiciul solicitat de Mititelu? Greu de spus, dar e evident că procentul nu se apropie nici măcar de jumătate. Şi aici intervine lovitura fatală. Mititelu a solicitat să se pună poprire pe banii din drepturile TV pînă la finalul acestui dosar! Şi nu pe cele actuale, fiindcă acest contract se află aproape de final, ci pe suma din contractul care va fi parafat în luna martie a anului viitor valabil pentru următoarele trei sezoane şi care, conform promisiunilor lui Gino Iorgulescu, noul şef al LPF, va fi tot de peste 30 de milioane de euro pe sezon. FANATIK vă prezintă toate faţetele acestei lovituri care ar putea îngropa un fotbal şi aşa afundat pînă la gît în mocirlă.

„Deşi eu nu cred în această variantă, ar fi o lovitură pentru toate cluburile din Liga 1. Toate, inclusiv Steaua. Credeţi că ei nu depind de aceşti bani?” (Ioan Horoba, preşedinte Gaz Metan Mediaş)

„Nebun nu este cel care cere asta, ci acela care ar da această decizie! Dacă Sandu sau Dragomir au greşit, ce treabă am eu, din Botoşani? Dacă judecătorul va decide blocarea conturilor, sînt multe echipe care vor intra în faliment, nu doar două sau trei” (Valeriu Iftime, patron FC Botoşani)

Ei sînt cei 39 de jucători pierduţi de „Ştiinţa”

Excluderea Craiovei din 2011, cu toate că a fost provizorie, a dus la legitimarea tuturor jucătorilor care erau sub contract cu Adrian Mititelu la alte cluburi, din postura de jucători nou legitimaţi! Cu alte cuvinte, toţi cei 39 de jucători de mai jos, după excluderea Craiovei, au completat o cerere de legitimare la noul club ca şi cum atunci s-ar fi apucat de fotbal! Iar noile lor echipe nu au plătit nici o indemnizaţie de transfer către Universitatea Craiova!
Ba mai mult, în cazul lui Mihai Costea, Steaua şi Craiova semnaseră un acord de transfer, în martie 2011, prin care Steaua transfera jucătorul de la 1 iulie 2011, dar Craiova îşi rezerva 40% din drepturile economice dintr-un eventual viitor transfer! Însă, cum decizia de excludere a venit în vara aceluiaşi an, Steaua l- legitimat pe Costea din postura de liber de contract, aşa cum s-a întîmplat şi cu Prepeliţă, şi cu Florin Costea, fotbalişti pentru care, anterior, Becali negociase cu Mititelu, la acel timp, transferul pe o sumă importantă pentru Craiova!

tabel 1

Cîţi bani din la buget de la televiziuni

Multe cluburi ar da faliment fără aceşti bani

Echipele din Liga 1 se bazează aproape exclusiv pe banii din drepturile de televiziune. în afară de Steaua, care prin participarea în Liga Campionilor, vînzările de jucători (doar Rusescu şi Chiricheş au adus în conturile clubului aproape 11 milioane de euro), comercializarea biletelor etc, reuşind astfel să-şi facă buget pentru două sezoane, toate celelalte formaţii încep discuţiile legate de partea financiară de la sumele de la televiziuni. Chiar dacă în schimb nu dau nimic, fiindcă multe meciuri sînt cel mult mediocre, cluburile aşteaptă cu mîna întinsă aceşti bani. Marketingul, biletele, vînzările de jucători, sponsorizările şi orice alte surse „colaterale” de finanţare sînt sublime, dar lipsesc aproape cu desăvîrşire. La 10 dintre cele 18 echipe, mai mult de jumătate din buget îl reprezintă banii din televiziuni. Eventuala poprire a banilor din drepturile de televiziune înseamnă, aproape evident, colapsul pentru aceste grupări. Formaţii precum Petrolul, Ceahlăul, Concordia, ACS Poli, Săgeata şi Corona îşi completează bugetul cu bani publici, de la Consiliile Locale, iar Pandurii iau 4.000.000 de euro pe sezon de la Complexul Energetic Oltenia. Patronii capabili să mai ţină echipe la diverse niveluri sînt pe cale de dispariţie: Gigi Becali (Steaua), Ioan Niculae (Astra), Adrian Porumboiu (FC Vaslui), Valeriu Iftime (FC Botoşani).

tabel 2

FOTBAL - CUPA ROMANIEI TIMISOREANA - PANDURII - CRAIOVA

Mititelu: „N-au fost solidari cu noi, ci ne-au furat jucătorii!”

Craiova va cere blocarea conturilor bancare ale LPF?

– Aşa este! Sînt nişte demersuri normale pe care le ştim eu şi avocaţii mei. Trebuie să ne pregătim, să fim puşi la punct cu toate detaliile pentru că şi partea adversă va încerca să găsească soluţii juridice pentru a evita această situaţie. Dar o să vedeţi că lucrurile se vor schimba.

Mai exact?

– În momentul de faţă era tardiv să cerem instanţei să pună sechestru pe drepturile TV ale acestui sezon, mai sînt puţini bani de luat, însă începînd cu sezonul viitor nu vor mai scăpa. Vor pune poprire pe banii LPF-ului din drepturile TV pînă vor acoperi paguba creată, iar situaţia va dura mult timp pentru că aici vorbim de un prejudiciu enorm adus Craiovei.

Dacă acest lucru va fi pus în aplicare, multe cluburi pot cere falimentul. Nu vă pare rău?

– Nu îmi pasă de cluburi, de ce să îmi pese? Pot să intre în faliment, asta este! Ce, ei au încercat să ne ajute cînd noi am avut probleme? Nici nu au de ce să mă convingă să renunţ la cauză, ar fi făcut la fel în locul meu.

Dar…

– Scuzaţi-mă, mai am ceva de adăugat! Şi nu doar că nu ne-au ajutat şi nu au fost solidari cu cauza noastră, dar ne-au furat şi jucători, alegînd să-i legitimeze.

Vă referiţi la cazurile lui Găman şi Bărboianu?

– Nu doar la acestea. Pe lîngă Dinamo şi Astra, a mai fost şi Steaua, precum şi alte formaţii. Nu am de ce să-mi pară rău pentru că în urma blocării conturilor LPF-ului vor fi în pragul desfiinţării multe echipe, Craiova trebuie despăgubită!