Sport

Mitriță nu e singurul! Ce alți fotbaliști români au fost nedreptățiți de selecționerii naționalei, fiind lăsați acasă înaintea turneelor finale

De la Oblemenco la Lăcătuș și de la Geolgău la Alexandru Maxim, au existat și alți fotbaliști români care nu au fost luați la turneele finale de selecționeri.
28.05.2024 | 08:40
Mitrita nu e singurul Ce alti fotbalisti romani au fost nedreptatiti de selectionerii nationalei fiind lasati acasa inaintea turneelor finale
Alex Mitrita nu merge la EURO 2024 și are soarta pe care au avut-o, de-a lungul timpului, Bumbescu, Balaci, Lacatus si alti fotbalisti romani FOTO colaj fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Selecționerul Edi Iordănescu a decis să-l lase acasă pe Alexandru Mitriță, unul dintre cei mai în formă fotbaliști din campionatul intern. Pentru acesta nu a fost loc nici măcar în lotul preliminar al României, în perspectiva Euro 2024.

Mitriță are cifre net superioare lui Alibec și Pușcaș

Absența fotbalistului care a marcat 16 goluri și a oferit 13 assituri în sezonul recent încheiat, mult peste Alibec sau Pușcaș,  nu este însă un caz singular în fotbalul românesc. Patronul Craiovei, Mihai Rotaru, a vorbit aseară despre viitorul fotbalistului său, dezvăluind ce s-ar putea întâmpla cu acesta. 

ADVERTISEMENT

Nu a existat turneu final, mondial sau european, la care alegerea selecționerilor, în privința lotului, să nu fie contestată. Mereu cu argumente, dar fără a putea schimba situația.

Fanatik își prezintă deciziile controversate în privința alegerii lotului pentru turneele finale.

ADVERTISEMENT

EURO 2016 – Anghel Iordănescu l-a lăsat acasă pe Alexandru Maxim, care jucase în nouă dintre cele zece meciuri din preliminarii. Maxim evolua la VFB Stuttgart, fiind singurul fotbalist pe care România îl avea în Bundesliga. În locul lui Maxim, Iordănescu l-a preferat pe Chipciu.

EURO 2008 – Victor Pițurcă nu l-a luat în lot pe Florin Bratu, care era unul dintre cei mai buni marcatori din România, cu 14 goluri în 28 de meciuri. În schimb, l-a convocat pe Ciprian Marica, deși acesta marcase doar două goluri în acel sezon din Bundesliga.

ADVERTISEMENT

EURO 2000 – În 2000, Alin Stoica era în 2000, juca la Anderlecht și în Liga Campionilor, dar nu a avut loc în lotul pentru EURO 2000. Au fost preferați Lincar (Steaua) și Hâldan (Dinamo). Nici Marian Savu, golgheterul campionatului intern, nu a prins lotul lui Emeric Ienei.

ADVERTISEMENT

CM 1998 – Anghel Iordănescu l-a ignorat total pe Jean Barbu, care a fost golgheterul sezonului 1997-1998, cu 21 de goluri. I-a preferat pe Lăcătuș, ca reparație morală pentru absența din 1994, și pe Ilie Dumitrescu, care juca în Mexic. Un alt fotbalist nedreptățit a fost Adrian Matei (Steaua), cel mai bun fundaș central din Liga I, la acea vreme. În locul său a fost convocat Dulca, de la Rapid.

Neconvocarea lui Marius Lăcătuș rămâne cea mai mare nedreptate

CM 1994 – Neconvocarea lui Marius Lăcătuș a fost cea mai mare nedreptate făcută unui fotbalist român și recunoscută chiar de Anghel Iordănescu. Nici Gheorghe Craioveanu nu a prin lotul, deși era golgheterul campionatului intern. De asemenea, Ioan Timofte (FC Porto) nu au fost în lot.

CM 1990 – Emeric Ienei nu i-a convocat la turneul final pe Adrian Bumbescu (Steaua) și Claudiu Vaișcovici (Dinamo), oameni de bază la echipele lor și care jucaseră în preliminarii. El a preferat doi debutanți – Emil Săndoi (Universitatea Craiova) și Zsolt Mujnai (Steaua).

CE 1984Ilie Balaci și Ion Geolgău au ratat turneul final, deși avuseseră contribuții majore în preliminarii. Ambii veneau după probleme medicale, dar puteau duce un meci, chiar dacă nu cap-coadă. Mircea Lucescu i-a lăsat însă acasă și a mers pe mâna a doi debutanți, Dragnea (Dinamo) și Zare (FC Bihor).

CM 1970Ion Oblemenco a fost golgheterul campionatului intern în sezonul 1069-1970, dar Angelo Niculescu nu a avut ochi pentru el la turneul final din Mexic. Oblemenco avea atunci 25 de ani și până la finalul carierei n-a jucat niciun meci la națională, deși a fost de cinci ori golgheterul României.

De pe lista lui Edi Iordănescu trebuie să mai cadă două nume

Edi Iordănescu a anunțat o listă cu 28 de jucători, care vor intra în cantonament la Mogoșoaia. Lista finală pentru EURO 2024 va cuprinde 26 de tricolori. Ea va fi anunțată la UEFA vineri, 7 iunie, cu o săptămână înainte de startul turneului final. Primul meci al României, este programat pe 17 iunie, la Munchen, contra Ucrainei. Următoarele două sunt cu  Belgia (22 iunie) și Slovacia (26 iunie)

Lotul preliminar al României:

Portari: Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 20 selecții/0 goluri), Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 10/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Răzvan SAVA (CFR Cluj, 0/0);

Fundaşi: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 16/1), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 5/0), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 15/0), Bogdan RACOVIȚAN (Rakow | Polonia, 1/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 26/2), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 27/1), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 34/2);

Mijlocaşi: Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 16/0), Marius MARIN (Pisa | Italia, 16/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 36/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 54/3), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 68/14), Adrian ȘUT (FCSB, 1/0), Darius OLARU (FCSB, 16/0), Constantin GRAMENI (Farul Constanța, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 22/7), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 19/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 33/5), Florinel COMAN (FCSB, 13/1);

Atacanţi: Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 9/2), George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 41/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 37/5), Daniel BÎRLIGEA (CFR Cluj, 1/0).