News

Mituri desființate: Vaccinurile contra COVID-19 nu cauzează infertilitate și nu afectează placenta

13.05.2021 | 16:21
Mituri desfiintate Vaccinurile contra COVID19 nu cauzeaza infertilitate si nu afecteaza placenta
Mituri desființate: Vaccinurile contra COVID-19 nu cauzează infertilitate și nici nu afectează placenta Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cercetătorii și specialiștii demontează cele mai recente mituri legate de vaccinurile împotriva COVID. Serurile nu afectează nici fertilitatea, nici placenta, spun ei.

Practic, informațiile false au ca sursă ideea falsă potrivit căreia proteina spike de pe suprafața virusului SARS-CoV-2, care este ținta vaccinurilor, este aceeași cu proteina spike implicată în creșterea și atașarea placentei în timpul sarcinii ceea ce ar face practic organismul femeii să lupte împotriva unei eventuale sarcini.

ADVERTISEMENT

Această teorie este invalidată nu doar de datele studiului clinic pentru vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, ci și de rezultatele preliminare ale unui studiu realizat recent în SUA.

Mituri desființate: Vaccinurile contra COVID-19 nu cauzează infertilitate și nici nu afectează placenta

Nu există nicio bază biologică pentru ca vaccinul să provoace infertilitate

Vaccinurile împotriva COVID-19 încurajează organismul să creeze copii ale proteinei spike găsite pe suprafața coronavirusului. Acest lucru „învață” sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva virusului care are proteina specifică.

ADVERTISEMENT

Mitul a apărut atunci când o teorie a conspirației a fost publicată pe rețelele de socializare, susținând că proteina spike de pe acest coronavirus este aceeași cu o altă proteină spike numită sincitină-1 care este implicată în creșterea și atașarea placentei în timpul sarcinii.

Teoria spunea că imunizarea cu vaccinul contra COVID-19 ar determina organismul unei femei să lupte împotriva acestei din urmă proteine, afectându-i fertilitatea.

ADVERTISEMENT

Cele două proteine ​​spike sunt complet diferite, iar administrarea vaccinului împotriva COVID-19 nu va afecta fertilitatea femeilor care doresc să rămână însărcinate, inclusiv prin metode de fertilizare in vitro, explică specialiștii de la Johns Hopkins.

În timpul testelor clinice pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, 23 de femei implicate în studiu au rămas însărcinate, iar singura care a suferit o pierdere a sarcinii nu primise vaccinul propriu-zis, ci un placebo.

ADVERTISEMENT

Studiu: Vaccinurile contra COVID-19 nu dăunează placentei și, ca rezultat, nu afectează sarcina

Nu există nicio bază biologică în spatele susținerilor, care circulă pe rețelele sociale, că vaccinurile pot dăuna placentei, organul care furnizează oxigen și nutrienți în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, acest lucru nu a oprit răspândirea dezinformării care poate stimula temerile și poate duce la ezitarea vaccinală în rândul femeilor însărcinate.

„Am ajuns la un stadiu de distribuție a vaccinurilor în care vedem ezitarea vaccinală, iar această ezitare este pronunțată la persoanele însărcinate”, a spus dr. Emily Miller, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Northwestern Medicine, citată de CNN.

Într-un nou studiu publicat marți, Miller și echipa ei de la Northwestern au confirmat că vaccinurile contra COVID-19 nu dăunează placentei și, ca rezultat, nu afectează sarcina.

„Echipa noastră speră că aceste date, deși preliminare, pot reduce îngrijorările cu privire la riscul vaccinului pentru sarcină”, a adăugat Miller.

Placenta este similară cutiei negre a unui avion

Studiul, publicat marți în revista Obstetrics & Gynecology, a fost primul care a examinat impactul vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra placentei, au spus autorii.

Fiind primul organ care se formează în timpul sarcinii, placenta este esențială pentru dezvoltarea fătului, deoarece furnizează oxigen țesuturilor fetale în timp ce se dezvoltă plămânii și hrană în timp ce se formează tractul digestiv. În plus, placenta produce hormonii necesari și transmite anticorpi la sfârșitul sarcinii pentru a proteja copilul după naștere.

“Placenta este ca o cutie neagră dintr-un avion. Dacă ceva nu merge bine cu o sarcină, de obicei vedem schimbări în placentă care ne pot ajuta să ne dăm seama ce s-a întâmplat”, a declarat unul dintre co-autorii studiului, Dr. Jeffery Goldstein, profesor asistent de patologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Miller și Goldstein au examinat placenta de la 84 de femei vaccinate și 116 femei nevaccinate care au născut la un spital din Chicago. Pe lângă căutarea unor anomalii, echipa a căutat, de asemenea, dovezi ale fluxului sanguin anormal, raportate anterior la pacientele gravide care au avut test pozitiv pentru COVID-19.

Autorii nu au observat „nici o incidență crescută” a problemelor fluxului sanguin sau a leziunilor placentare sau malformațiilor la femeile vaccinate față de cele neimunizate.

“Internetul a amplificat îngrijorarea că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imunologic care determină mama să respingă fătul”, a mai spus Goldstein. „Aceste descoperiri ne fac să credem că acest lucru nu se întâmplă. Potrivit rezultatelor noastre, vaccinul COVID nu dăunează placentei”, a mai subliniat acesta.

Riscurile infecției COVID-19 pentru femeile însărcinate

Riscurile infecției COVID-19 pentru femeile însărcinate includ reacții grave, chiar și de deces și un risc crescut de naștere prematură, potrivit Centrelor SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Un studiu recent, care a inclus femei însărcinate diagnosticate cu COVID-19 din 18 țări diferite, a constatat că acestea prezentau un risc mai mare de evenimente adverse, cum ar fi preeclampsia, infecțiile, internarea în unitățile de terapie intensivă spitalicească și decesul.

Riscul de deces pentru femeile însărcinate cu COVID-19 a fost de 1,6%, de 22 ori mai mare decât în cazul femeilor însărcinate care nu erau infectate, potrivit studiului.

Bebelușii născuți de mame infectate cu noul coronavirus prezintă, de asemenea, un risc ceva mai mare de naștere prematură și greutate mică la naștere, a constatat studiul.

Vaccinarea femeilor însărcinate aduce beneficii și pentru copil

Un studiu anterior realizat de Miller și Goldstein, publicat în aprilie, a constatat că femeile însărcinate vaccinate împotriva COVID-19 produc și transmit cu succes anticorpi copiilor lor în timpul sarcinii.

Potrivit datelor, femeile care au fost vaccinate la începutul celui de-al treilea trimestru au șanse mai mari de a transmite anticorpi de protecție nou-născuților lor decât femeile care au fost vaccinate mai aproape de data nașterii.

„Începem să trecem la un cadru de protecție a copiilor prin vaccinare, mai degrabă decât de la vaccinare”, a spus Miller.

ADVERTISEMENT