Miză dublă cu Turcia: locul 2 şi prezenţa la baraj

Victoria cu Ungaria ne-a sporit şansele nu doar de a ocupa locul 2 în Grupa D, ci şi de a prinde barajul de calificare la Cupa Mondială din 2014. Calculele sînt clare: pentru a fi siguri că vom...
07.09.2013 | 12:49
Miza dubla cu Turcia locul 2 si prezenta la baraj
ADVERTISEMENT

Victoria cu Ungaria ne-a sporit şansele nu doar de a ocupa locul 2 în Grupa D, ci şi de a prinde barajul de calificare la Cupa Mondială din 2014. Calculele sînt clare: pentru a fi siguri că vom juca barajul, trebuie să cîştigăm ambele meciuri de la Bucureşti: cel cu Turcia (10 septembrie) şi cel cu Estonia (15 octombrie).

Ar putea fi suficiente şi patru puncte (o victorie şi un egal), dar asta numai dacă pe parcurs se vor împiedica echipe cu care, la prima vedere, nu avem nici o treabă: Islanda (în grupa E), Suedia (în grupa C) şi Armenia (în grupa B). Sigur, toate aceste calcule sînt valabile cu condiţia să încheiem pe locul 2 în grupa D, iar pentru asta este esenţial meciul cu Turcia.

ADVERTISEMENT

Dacă i-am învinge pe „otomani”, am împuşca doi iepuri: ne-am spori spre 99% şansele de a ocupa locul 2 în Grupa D şi spre 95% pe cele de a evita singura poziţie secundă care nu duce la baraj! Iată cum conjunctura a conferit partidei de marţi, cu echipa lui Fatih Terim, o miză dublă.

Reamintim sistemul de calificare. Europei i-au fost alocate 13 locuri la CM 2014. Cele 53 de echipe au fost împărţite în 9 grupe (una de 5 formaţii, celelalte de cîte 6). Cîştigătoarele celor 9 grupe se vor califica direct, iar 8 dintre echipele clasate pe locul 2 vor disputa un baraj tur-retur, învingătoarele adjudecîndu-şi ultimele patru bilete pentru Brazilia. O echipă clasată pe locul 2 în grupa sa, cea cu punctajul cel mai slab, nu va prinde barajul de calificare! Prin victoria cu Ungaria, România s-a îndepărtat aproape decisiv de acest pericol.

ADVERTISEMENT

În clasamentul special al echipelor de pe locul 2, vor fi luate în calcul doar punctele obţinute în disputele cu formaţiile clasate pe locurile 1, 3, 4 şi 5. Rezultatele cu echipa de pe locul 6 (acolo unde aceasta există) vor fi radiate.

Iată cum arată în acest moment un posibil clasament special al echipelor cu şanse de a ocupa locul 2 în cele 9 grupe.

ADVERTISEMENT

 

Clasament special

Loc      Echipa             Grupa  M         V         E          Π          Golav. Puncte

1          Croaţia            A         7          5          2          0          11-4     17

ADVERTISEMENT

2          Bosnia             G         6          4          1          1          15-3     13

ADVERTISEMENT

3          Rusia               F          6          4          0          2          8-2       12

4          Ucraina            H         6          3          2          1          10-4     11

5          Franţa              I           6          3          2          1          8-4       11

6          Islanda             E          6          3          1          2          12-12   10

7          România          D         6          3          1          2          9-10     10

8          Suedia             C         5          2          2          1          9-7       8

9          Bulgaria           B         6          1          4          1          5-5       7

 

Bulgarii sau Mkhtarian?

Calculele sînt destul de relative, dată fiind situaţia complicată din cele două grupe în care ocupantele locului 2 vor avea punctaje modeste: B şi E. Un singur lucru e clar în aceste grupe: ocupanta ultimului loc – Malta, respectiv Cipru. În rest, bătălia e crîncenă, cu cîte patru echipe întinse pe distanţa a cel mult două puncte.

Două meciuri de senzaţie ale serii de vineri, 6 septembrie, se răsfrîng şi asupra şanselor României de a prinde barajul de calificare: victoria Armeniei la Praga (2-1, cu gol în minutul 90+2) şi revenirea uluitoare a Islandei la Berna (4-4 cu Elveţia, de la 1-4).

În grupa B, prin victoria asupra Cehiei, Armenia a devenit echipa cea mai periculoasă pentru noi, din punct de vedere al punctajului. Echipa lui Mkhtarian mai are de jucat trei meciuri care contează în clasamentul special (şi-a epuizat confruntările cu Malta, dintre care una pierdută pe teren propriu!), care, teoretic, ar putea-o duce la 15 puncte, cu cinci mai multe decît avem noi în acest moment. Aşadar, vom fi cu ochii pe meciurile Armenia – Danemarca, Armenia – Bulgaria şi Italia – Armenia. (Apropo de armeanul Mkhtarian: golgeterul lui Şahtior Doneţk a ajuns la Borussia Dortmund pentru 25 milioane de euro – ăştia bani, nu cei 9,5 milioane plătiţi de Tottenham pentru Chiricheş, recordul absolut al fotbalului românesc!)

Nici Bulgaria nu stă rău: dacă va învinge Armenia (în deplasare) şi Cehia (acasă), va strînge 13 puncte în clasamentul special, obligîndu-ne pe noi să scoatem cel puţin patru din „dubla” cu Turcia şi Estonia.

În grupa dominată de Italia, nouă ne-ar conveni ca locul 2 să fie ocupat de Danemarca sau Cehia, care ar putea avea maximum 12 puncte în clasamentul special, caz în care ne-ar fi suficiente trei puncte (o victorie) în cele două jocuri de acasă.

Clasament special – Grupa B

Bulgaria           6          1          4          1          5-5       7

Armenia          5          2          0          3          7-8       6

Cehia               6          1          3          2          4-5       6

Danemarca      6          1          3          2          6-9       6

 

Pericolul islandez

În grupa E, senzaţionala revenire a Islandei în Elveţia (de la 1-4 la 4-4 în doar 35 de minute) i-a poziţionat excelent pe insulari înaintea bătăliilor decisive. Punctajul lor în clasamentul special este excelent, oferindu-le perspectiva de a strînge chiar şi 16 puncte, în cazul unor victorii cu Albania (acasă) şi Norvegia (deplasare).

Periculoasă este şi Norvegia, care, teoretic, ar putea acumula 14 puncte „speciale”, cu condiţia să cîştige tot ce i-a mai rămas de jucat: cu Elveţia, Islanda (ambele acasă) şi Slovenia (în deplasare).

Pentru noi, de preferat ar fi ca, în grupa dominată de Elveţia, locul 2 să fie ocupat de Slovenia, care nu poate strînge, în clasamentul special, mai mult de 12 puncte.

Clasament special – Grupa E

Islanda             6          3          1          2          12-12   10

Albania            5          2          1          2          4-6       7

Slovenia          6          2          0          4          7-9       6

Norvegia         5          1          2          2          4-6       5