Fotbal intern

Miza reală a partidei FCSB – CFR Cluj. Cât de importantă este câştigarea sezonului regulat

19.03.2021 | 12:02
Miza reala a partidei FCSB  CFR Cluj Cat de importanta este castigarea sezonului regulat
ADVERTISEMENT

FCSB – CFR Cluj, vineri, de la ora 20:30, este meciul care ar putea decide câştigătoarea sezonului regulat. Un eventual rezultat de egalitate pare să îi avantajeze pe ardeleni, care au de partea lor rezultatul meciului tur. A fost 1-0 la Cluj. Dar, până la urmă, cât de important este locul 1 în play-off?

Cu o victorie vineri pe Arena Naţională, CFR Cluj şi-ar asigura primul loc la finalul sezonului regulat. Ce-i drept, campioana are unele probleme de efectiv. De partea cealaltă, FCSB ar avea nevoie de o victorie la minimum două goluri diferenţă. Sau un 1-0, pentru a profita apoi de golaverajul mai bun.

ADVERTISEMENT

În cazul în care partida se termină la egalitate, totul se poate decide în penultima etapă, atunci când CFR Cluj primeşte vizita lui Dinamo, iar FCSB o înfruntă pe Universitatea Craiova, tot pe propriul teren. Campioana ar sta mai bine la meciurile directe, deci ar avea nevoie să scoată acelaşi rezultat ca rivala la titlu.

Au fost cinci sezoane cu play-off în Liga 1. Locul 1 din sezonul regulat a luat şi titlul, de fiecare dată. CFR Cluj, în trei rânduri

Astfel, deşi este pe locul 2 în acest moment, din cauza golaverajului, CFR Cluj are prima şansă să câştige sezonul regulat. Asta pentru că va sta mai bine decât FCSB la meciurile directe, criteriul de departajare de care se ţine cont la final, chiar şi cu un egal. Ambele echipe au 60 de puncte acum.

ADVERTISEMENT

Dar, până la urmă, apare o întrebare. Cât de important este să câştigi sezonul regulat. La prima vedere, este chiar decisiv. S-au jucat până acum cinci sezoane în sistemul cu play-off. Echipa care a câştigat sezonul regulat s-a încununat campioană în cele din urmă. De fiecare dată! Astra, Viitorul şi CFR Cluj de trei ori.

Dar asta şi pentru că a fost de fiecare dată un avantaj de puncte pentru echipa care câştiga sezonul regulat. Astra a avut trei puncte peste Dinamo în 2016. Cea mai mică diferenţă înregistrată vreodată între locul 1 şi locul 2 la finalul sezonului regulat. Anul trecut, CFR Cluj a avut un avans de şase puncte faţă de Universitatea Craiova. Sigur, aceste diferenţe au scăzut după înjumătăţire. De ţinut cont că anii trecuţi se jucau doar 26 de meciuri în sezonul regulat. Acum vom avea 30.

ADVERTISEMENT

Cum stăteau primele două clasate la final de sezon regulat şi la final de play-off în precedentele cinci sezoane

2015 / 2016. Sezonul regulat: 1. Astra 51, 2. Dinamo 48. Play-off: 1. Astra 48, 2. FCSB 43.

2016 / 2017. Sezon regulat: 1. Viitorul 51, 2. Viitorul 47. Play-off: 1. Viitorul 44, 2. FCSB 44. Viitorul, campioană datorită rezultatelor directe din play-off.

2017 / 2018. Sezon regulat: 1. CFR Cluj 59, 2. FCSB 55. Play-off: 1. CFR Cluj 50, 2. FCSB 49.

2018 / 2019. Sezon regulat: 1. CFR Cluj 54, 2. FCSB 49. Play-off: 1. CFR Cluj 50, 2. FCSB 48.

2019 / 2020. Sezon regulat. 1. CFR Cluj 52, U Craiova 46. Play-off: 1. CFR Cluj 49, 2. U Craiova 44.

Ţintarul este mai degrabă favorabil pentru echipa care termină sezonul regulat pe locul 2. Poate să joace acasă meciul de titlu

Dacă FCSB şi CFR Cluj remizează vineri, iar apoi merg cap la cap şi după ultima etapă, ardelenii vor termina sezonul regulat pe primul loc. Doar că acest lucru nu ar aduce niciun avantaj real în play-off. Pentru că oricum cele două echipe ar porni de la egalitate de puncte. Iar în cazul în care termină şi în play-off la egalitate de puncte, vor conta rezultatele directe din meciurile directe din play-off.

ADVERTISEMENT

Ba chiar din contră, ţintarul pare mai degrabă să o avantajeze pe echipa care termină sezonul regulat pe locul 2. Pentru că are şanse mari să joace meciul pentru titlu pe propriul teren, în ultima etapă. Când locul 2 este programat să primească vizita echipei de pe locul 1 din sezonul regulat.

Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când CFR Cluj a terminat sezonul regulat pe primul loc. Iar Universitatea Craiova a fost pe locul 2. Oltenii au jucat meciul de titlu pe propriul teren, în ultima etapă. Dar nu au ştiut să profite de acest avantaj. CFR Cluj s-a impus cu 3-1 şi şi-a păstrat titlul de campioană.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – CFR Cluj: 1,91 este cota pentru “ambele echipe marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT