News

Mizele turneului european al lui Joe Biden. ”Statele Unite s-au întors”. America își revendică rolul de lider global

Turneul european al lui Joe Biden, o încercare de a revendica rolul de lider global pentru SUA, după ce Trump a îndepărtat țara de aliați.
11.06.2021 | 16:05
Mizele turneului european al lui Joe Biden Statele Unite sau intors America isi revendica rolul de lider global
ADVERTISEMENT

Joe Biden a ajuns în Europa miercuri în prima sa călătorie în străinătate ca președinte, în timp ce administrația sa se străduiește să consolideze relațiile cu aliații SUA, după ce fostul președinte Donald Trump a batjocorit uneori liderii celor mai apropiați aliați ai națiunii și a susținut ideea de „America în primul rând”.

Mizele turneului european al lui Joe Biden. ” Statele Unite s-au întors”. America își revendică rolul de lider global

Biden va participa atât la summit-urile G7 și NATO, cât și la summit-ul UE-SUA. Mesajul cheie al lui Biden către aliați a fost că America s-a întors. “Vom clarifica faptul că Statele Unite s-au întors și democrațiile lumii se raliază pentru a face față celor mai dure provocări”, a declarat Biden trupelor americane la o bază aeriană din estul Angliei, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Casa Albă spune că această călătorie se va concentra pe angajamentul SUA de a ralia democrațiile mondiale și de a apăra valorile comune. Joe Biden și-a asumat misiunea de a convinge atât dușmanii, cât și prietenii că SUA își revendică definitiv rolul de lider global.

Principalele provocări cu care se confruntă liderul de la Casa Albă sunt apariția unei noi superputeri, China, hotărâtă să conteste bogăția și puterea SUA, care oferă potențialilor autocrați un model alternativ de putere al guvernării cu un singur partid și Rusia un adversar care s-a amestecat în ultimele două alegeri din SUA pentru a-l ajuta pe Trump, care părea adesea să promoveze interesele străine asupra Americii.

ADVERTISEMENT

În acest context, cea mai atent urmărită parte a călătoriei președintelui american va fi săptămâna viitoare, când Biden va avea o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Reuniunea are mize deosebit de mari, în special având în vedere atacurile recente de ransomware din SUA comise de hackeri despre care oficialii americani spun că se află în Rusia. Biden a declarat reporterilor înainte de a pleca în Regatul Unit că atacul cibernetic care vizează companiile americane va face obiectul discuțiilor sale cu Putin.

ADVERTISEMENT

Casa Albă a indicat că Biden intenționează să acopere o „gamă completă de probleme urgente” cu omologul său rus, inclusiv controlul armelor, schimbările climatice, implicarea militarilor ruși în Ucraina, activitățile de hacking cibernetic ale Rusiei și încarcerarea disidentului rus Alexei Navalnîi.

Trei organizații legate de Navalnîi au fost scoase în afara legii de un tribunal de la Moscova miercuri pe motiv că erau „extremiste”.

ADVERTISEMENT

Miercuri, adresându-se trupelor americane și familiilor acestora la baza aeriană RAF Mildenhall din Suffolk, unde a aterizat înainte de a călători în Cornwall, Biden a spus că îi va transmite un mesaj clar dlui Putin.

“Nu căutăm conflicte cu Rusia”, a spus el, relatează BBC. “Vrem o relație stabilă și previzibilă … dar am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare.”

Legăturile dintre Washington și Moscova sunt extrem de încordate din mai multe motive. În aprilie, Putin a acuzat puterile occidentale că încearcă să „oprească” Rusia și le-a avertizat să nu depășească o „linie roșie”.

Întâlnirea președintelui american cu Putin va avea loc miercuri la Geneva, la sfârșitul călătoriei sale. Casa Albă nu a precizat încă dacă cei doi președinți vor organiza o conferință de presă comună.

După G7, Joe și Jill Biden se vor întâlni cu regina la castelul Windsor înainte de a zbura la Bruxelles pentru discuții cu NATO și cu UE.

Legăturile SUA cu NATO au fost tensionate sub conducerea lui Donald Trump, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg – vizitând luni Casa Albă – a salutat „angajamentul puternic” al lui Biden față de aliații americani.

Ce este G7 și când are loc summit-ul?

G7 (Grupul celor Șapte) este o organizație a celor mai mari șapte așa-numite economii avansate din lume. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Rusia s-a alăturat în 1998, creând G8, dar a fost exclusă în 2014 pentru preluarea Crimeii.

China nu a fost niciodată membră, deși are o economie foarte dezvoltată economie și cea mai mare populație din lume. Nivelul relativ scăzut de avere pe persoană înseamnă că nu este văzută ca o economie dezvoltată așa cum sunt membrii G7.

Reprezentanții Uniunii Europene sunt prezenți, în timp ce anul, India, Coreea de Sud și Australia au fost invitați.

Întâlnirea G7 din Cornwall are loc de vineri 11 până duminică 13 iunie.

De ce are loc summit-ul G7 în Marea Britanie?

Marea Britanie deține președinția G7 pentru 2021, de aceea este gazda summit-ului.

Întâlnirea are loc la hotelul Carbis Bay lângă St Ives din Cornwall. Nu este prima dată când liderii mondiali se întâlnesc într-o stațiune pe litoral. Ultimul summit G7, în 2019, a avut loc în orașul francez Biarritz.

Ce face G7?

Pe tot parcursul anului miniștrii și oficialii din țările membre organizează reuniuni, încheie acorduri și publică declarații comune cu privire la evenimentele globale.

Înaintea summit-ului din acest an, miniștrii de finanțe ai G7 au fost de acord să facă companiile multinaționale să plătească mai multe impozite. Principalul eveniment reuniunea liderilor G7 pentru a discuta despre cele importante probleme ale zilei.

Ce se află pe agenda acestui an?

Agenda începe cu o cină vineri seară, la care participă regina și membrii familiei regale.

Subiectul principal al conversației pentru restul summitului este redresarea post COVID-19, inclusiv „un sistem global de sănătate mai puternic, care ne poate proteja pe toți de pandemii viitoare”.

Agenda include și schimbările climatice și comerțul.

Boris Johnson a purtat discuții cu președintele Biden joi după-amiază. Au acoperit subiecte, inclusiv preocupările președintelui cu privire la pacea din Irlanda de Nord.

Majoritatea conversațiilor au loc în spatele ușilor închise, dar există momente fixe pe cameră – inclusiv fotografia liderilor obligatori.

La sfârșitul summit-ului, Marea Britanie – în calitate de națiune gazdă – va publica un document care prezintă acordul liderilor.

Premierul britanic, Boris Johnson, susține duminică o conferință de presă

G7 are vreo putere?

Nu poate adopta nicio lege, deoarece este alcătuită din națiuni separate, cu propriile procese democratice. Cu toate acestea, unele decizii pot avea efecte globale.

De exemplu, G7 a jucat un rol crucial în crearea unui fond global pentru combaterea malariei și a SIDA în 2002.

Cu toate acestea, G7 a fost criticat ca fiind un „grup de țări depășite”, parțial pentru că nu include două dintre cele mai mari țări din lume – India și China.

ADVERTISEMENT