Editoriale

MM ştie sigur cine a fost Mark Twain

Tare m-a enervat Steaua în marţea neagră. De fapt, mai bine zis, m-a întristat. Nu pentru că a pierdut cu 0-4 în faţa lui Chelsea. Pentru că defilează în Liga 1. Vă daţi seama ce...
02.10.2013 | 15:05
MM stie sigur cine a fost Mark Twain

Tare m-a enervat Steaua în marţea neagră. De fapt, mai bine zis, m-a întristat. Nu pentru că a pierdut cu 0-4 în faţa lui Chelsea. Pentru că defilează în Liga 1. Vă daţi seama ce prăpastie este între fotbalul nostru şi fotbalul fotbal?! Să nu uităm că altă protagonistă a campionatului nostru, Petrolul, care se bate la vîrful clasamentului, a luat 5 de la o echipă galeză care e aproape engleză pentru că joacă în Premier League, unde nu rupe gura tîrgului, nu e miezul din dodoaşcă nici pe departe.

Comentariile o să curgă mai ceva decît ploile care îneacă Românica, dar oricare ar fi acestea, pro sau contra Reghe & comp., realitatea este una singură: pornită cu nasul cam pe sus, campioana României a luat-o exact peste nasul amintit, într-un mod neaşteptat de dur. Dacă e cineva care credea acum două săptămîni că Steaua nu va marca nici un gol, nu va avea nici un punct şi va lua 7 „ştiuci” în cîrcă, cea mai slabă prestaţie din Liga mare, ea care, repet, face legea în Liga mică, se făcea om la pariuri, dar nu cred că există aşa ceva, nici măcar în peluza „Cătălin Hîldan”. Nu vorbesc de ce şi-ar fi dorit duşmanii Stelei, vorbesc de ceea ce ne permitea să pronosticăm parcursul constant bun al „reghilor” campionatului nostru. Acum poate o să înţelegem mai bine „Prinţ şi cerşetor” a lui Mark Twain… Nu, Mark Twain nu e fotbalist, nu e englez, a fost cel mai popular american al sfîrşitului de secol 19, considerat „părintele literaturii americane”.

Sigur MM Stoica ştie cine a fost Mark Twain. Şi tocmai de aceea am rămas uimit şi dezamăgit de reacţia lui după 0-4. Nu al celor mari, al celor mici. În Youth Champions League, englezii sub 19 ani i-au zdrobit pe românii sub 19 ani tot cu 4-0, la Mogoşoaia. Pe o ploaie „londoneză”, probabil d-aia s-au simţit ei ca casă şi ai noştri ca musafirii nedoriţi… Eee, după măcelul ăsta MM declara că nu-i o problemă, că oricum Steaua participă din obligaţie, de formă, în competiţia U19, că nu-l interesează această echipă, ce le aduce bun englezilor echipa U19 dacă de la Terry n-au mai scos nimic, că englezii au buget mare şi de aceea îşi permit să susţină fotbalul juvenil, tot trebuie să cheltuiască grămada de bani şi alte aberaţii care nu m-ar fi stupefiat dacă veneau de la altcineva decît, atenţie, managerul campioanei României!!! Care pretinde că mănîncă fotbal pe pîine şi cunoaşte perfect fenomenul. Pînă la marţea neagră a Stelei îl credeam… Şi aveam pretenţia de la MM să fie bărbat şi să recunoască bărbăteşte ceea ce a văzut o lume întreagă şi anumă că mai e mult pînă departe şi diferenţa dintre fotbalul nostru şi fotbalul fotbal e uriaşă. Nu că şi Barcelona a luat 0-7 de la Bayern, acolo chiar a fost un accident, la noi buba se cronicizează. Şi, pe cuvînt că nu sînt dintre cei care se bucură de răul Stelei. Pentru că e răul de la vîrf, adică răul întregului nostru fotbal.