Tragedie în Oradea. În noaptea de joi spre vineri, o gospodărie a izbcnit în flăcări. În interiorul casei se afla o femeie de 60 de ani, cu dizabilități, care nu a avut nicio șansă de scăpare.
Pompierii au fost sesizați de un vecin de-al femeii, printr-un apel la 112, în noaptea de joi spre vineri, cu privire la incendiul care a izbucnit la gospodăria acesteia.
Incidentul s-a petrecut pe strada Zmeurei, din Oradea. La fața locului au fost trimise două autospeciale de intervenție și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.
În aproximativ zece minute, echipajele au reușit să stingă focul, ce se manifesta violent în bucătăria și în holul casei. Imediat, autoritățile au descoperit trupul carbonizat.
„La adresa precizată de apelant s-au deplasat cu operativitate, pompierii Detașamentului 2 Oradea, cu două autospeciale de intervenție și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu ambulanța tip C1 și autospeciala medicului de urgență.
Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul, care se manifesta violent și generalizat la bucătăria și holul casei, în aproximativ 10 minute, împiedicând propagarea acestuia la celelalte două încăperi ale locuinței”, a transmis purtătoarea de cuvânt a ISU Crișana, Camelia Roșca.
Autoritățile au constatat faptul că focul a pornit, cel mai probabil, de la coșul de fum, care era necurățat de funingine și care prezenta o serie de nereguli.
„O femeie în vârstă de 60 de ani a decedat în urma unui incendiu provocat, cel mai probabil, de coșul de fum al locuinței, necurățat de funingine, neprotejat termic și amplasat necorespunzător față de materialele combustibile”, se mai arată în comunicat.
În perioada rece, pompierii se lovesc de multe astfel de cazuri, în care un incendiu pornește de la un coș necurățat, care nu este amplasat sau întreținut corespunzător.
Astfel, cei de la ISU Crișana îi îndeamnă pe bihoreni să aibă mai multă grijă în acest sens și vin cu o serie de recomandări, ca astfel de situații să fie evitate, conform ebihoreanul.ro.
Coșurile de fum trebuie obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate. În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile.
Mai mult, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului. Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.
În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile, iar gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).
Nu în ultimul rând, pompierii interzic folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile, se arată în sursa menționată.