Life

Moartea misterioasă a lui Marin Preda. S-au împlinit 42 de ani de la decesul şocant al scriitorului

Pe 16 mai 2022, s-au împlinit 42 de ani de când marele prozator Marin Preda a încetat din viață. Decesul scriitorului a fost unul șocant, urmat de apariția mai multor teorii.
16.05.2022 | 07:45
Moartea misterioasa a lui Marin Preda Sau implinit 42 de ani de la decesul socant al scriitorului
S-au împlinit 42 de ani de la moartea lui Marin Preda. Foto: historia.ro
ADVERTISEMENT

Marin Preda a fost unul dintre cei mai mari prozatori ai literaturii române. A lăsat în urma sa opere cunoscute, precum Moromeții sau Cel mai iubit dintre pământeni, dar și multe întrebări rămase fără răspuns. Pe 16 mai 1980, scriitorul s-a stins din viață și au apărut mai multe teorii cu privire la cauzele decesului.

Cauza oficială a morţii lui Marin Preda. Ce s-a întâmplat în ultima zi din viaţa lui

Marin Preda a încetat din viață la vârsta de doar 57 de ani. Scriitorul a fost găsit fără suflare în camera cu numărul 6, de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia. Cauza oficială a morții, cea consemnată de medicii legiști, a fost „asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”.

ADVERTISEMENT

Mai exact, autorul romanului Moromeții murise înecat cu propria vomă, în acel moment având și o alcoolemie de trei la mie înregistrată.

Ultima zi din viață, Marin Preda și-a petrecut-o la Editura Cartea Românească, acolo unde era director. După ce a primit mai multe vizite și a scris, autorul a rămas singur, așa cum obișnuia.

ADVERTISEMENT

Femeia de serviciu, coana Vetuța, i-a adus o sticlă de rom cubanez, după cum a povestit șoferul Turturică. După ce a băut singur până târziu în noapte, tot menajera i-a chemat un taxi care să-l ducă la casa din Mogoșoaia.

Ajuns la destinație, Marin Preda a primit o omletă. În jurul orei 1:30 a coborât în sala de mese, acolo unde petreceau mai mulți scriitori și a cerut apă. A primit, în schimb, două pahare, în unul era apă și în celălalt vodkă. Prozatorul l-a ales pe cel cu alcool, apoi a căzut cu capul pe masă.

ADVERTISEMENT

Pe la 02:00, Marin Preda a fost urcat în camera sa de către poetul Virgil Mazilescu şi de portar. În dimineața zilei de 16 mai, trupul fără suflare al scriitorul a fost descoperit de Dan Claudiu Tănăsescu, se arăta într-un articol Adevărul. 

Teoriile legate de moartea lui Marin Preda. Rudele au spus că a fost ucis

Totuși, după moartea lui Marin Preda, au apărut mai multe teorii cu privire la cauze. Conform sursei citate anterior, fratele său, Alexandru Preda şi fosta soţie, Aurora Cornea, au spus că scriitorul a fost ucis. La data decesului, „Cel mai iubit dintre pământeni” era deputat în Marea Adunare Naţională.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Elena, soția lui Marin Preda a povestit că acesta era urmărit. Primea telefoane de la necunoscuți care îl amenințau și îl șicanau. Aceasta a declarat că scriitorul avea un dosar deschis de Securitate încă din anul 1971. În romanele sale, prozatorul critica regimul comunist.

Totodată, în cartea Delirul, apărută în ianuarie 1975, Marin Preda l-a portretizat pe mareșalul Antonescu într-o lumină favorabilă, ceea ce i-ar fi supărat pe conducătorii de la Moscova. Din acest motiv, o teorie este aceea că rușii l-au ucis pe scriitor.

Misterul din jurul decesului a devenit subiect de roman, pe această temă fiind publicate două cărți, Cum a murit Marin Preda, scrisă de șoferul Turturică și Dosarul Marin Preda, publicată de realizatoarea de televiziune, Mariana Şipoş.

Ce pregătea Marin Preda înainte să moară

Romanul Cel mai iubit dintre pământeni a fost publicat cu doar două luni înainte de moartea lui Marin Preda. Lucrarea a fost una dintre cele mai bine vândute, iar oamenii au interpretat faptul că scriitorul s-a folosit de literatură pentru a-și exprima repulsia față de regimul comunist aflat la conducere.

Înainte să moară, Marin Preda trebuia să aibă întâlniri în toată țara pentru a discuta despre roman. Totodată, se presupune că lucra la o nouă carte, în care vorbea despre modul în care mai multe persoane publice fuseseră ucise în ultimii ani.

Manuscrisele erau păstrate de Marin Preda într-o valiză, la Editura Românească, totuși, după moartea scriitorului, documentele au fost de negăsit, scrie sursa citată.

 

ADVERTISEMENT