În ultimii ani, tot mai multe state din Europa raportează cazuri de moarte subită. Țări cu un nivel de trai foarte ridicat, precum Italia, Germania, Spania, sau Portugalia înregistrează cele mai multe decese.
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balș din București, a vorbit despre cauzele acestor morți subite.
Cunoscutul medic avertizează că acest fenomen nu se va ameliora, ba dimpotrivă. În următorii ani, mortalitatea va fi în creștere din cauza acestui sindrom.
Moartea subită nu domină categoria persoanelor în vârstă, așa cum ar fi unii tentați să creadă. Medicul român spune că aceste cazuri apar de obicei la persoane de vârste medii.
”Moartea subită se leagă foarte mult de ce înseamnă omul modern și nu doar în Europa. Astfel de cazuri care apar de obicei la persoane de vârste medii, nu neapărat la vârstnici. Se leagă de foarte multe aspecte”, afirmă dr. Marinescu, la Antena 3.
În privința cauzelor acestui fenomen, medicul din București spune că acestea sunt strâns legate de stilul de viață, de alimentație, de consumul de alcool, de tutun etc.
”Aici putem discuta și de partea de poluare și toate lucrurile care sunt în spate. Și de ceea ce facem noi, apropo de stil de viață.
Ce mâncăm, consumul de alcool, fumatul sunt factori care în anii care urmează va arată această mortalitate ce va fi în creștere”, a mai explicat Adrian Marinescu pentru sursa citată.
Ca o definiție medicală, moartea subită este un fenomen care poate apărea la orice persoană care practică activitate fizică intensă, fără a ști care este limita de rezistență a organismului, mai ales dacă nu se știe suferind de nicio boală.
Aceasta poate apărea și în somn. În aceste cazuri, procentul morții subite este de 20% din mortalitatea generală.
Cauzele morții subite sunt, în general, de origine cardiacă, deși pot fi și de altă natură, notează site-ul Artrosport.