News

Controverse între Bari și Veneția privind moaștele Sfântului Nicolae. Unde se află, de fapt, rămăşiţele acestuia

În jurul Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, s-au creat mereu o mulțime de legende. Astăzi persistă o mare controversă între orașele Bari și Veneția privind locația exactă a rămășițelor acestuia.
05.12.2021 | 00:00
Controverse intre Bari si Venetia privind moastele Sfantului Nicolae Unde se afla de fapt ramasitele acestuia
Moaștele Sfântului Nicolae sunt de sute de ani obiect de dispută între Bari și Veneția
ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae, cel despre care se spune că aduce cadouri copiilor cuminți, s-a născut în jurul anului 280, în Patara, provincia Lichia, în prezent parte a Turciei, și a murit în jurul anului 345, în localitatea Myra (azi numită Kocademre, Turcia).

Pentru că ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, mai mulți marinari, printre care unul care murise înecat după ce căzuse de pe catarg, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul acestora, dar și al al pescarilor și al soldaților.

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis împăratului Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi, amintește creștin-ortodox.ro.

Negustorii italieni din Bari au fost primii care au jefuit mormântul Sfântului Nicolae

Îngropate în Myra Lichiei, unde Sfântul Nicolae fusese episcop, moaştele acestuia au rămas acolo vreme de mai bine de șapte secole, neatinse, timp în care un număr uriaș de pelerini a vizitat locul de veci. În anul 1087, însă, liniștea locurilor a fost spulberată de un grup de navigatori italieni.

ADVERTISEMENT

Atunci, în timp ce locuitorii creștini greci din Myra au fost subjugați de dinastia musulmană Seljuq, la scurt timp după schisma din 1054 d.Hr., un grup de negustori din Italia, proveniți din orașul Bari, a scos oasele majore ale scheletului Sfântului Nicolae din sarcofagul amplasat în biserică.

Conștient de valoarea moaștelor aduse în Italia de supușii săi, Papa Urban al II-lea a decis construirea unei bazilici la Bari, unde rămășițele Sfântului Nicolae au fost expuse rar, fiind păzite însă cu strășnicie.

ADVERTISEMENT

Navigatorii din Veneția au luat și ei o parte din rămășițele Sfântului Nicolae

Restul oaselor Sfântului Nicolae, strânse de călugării din Myra din sarcofagul spart de negustorii din Bari, a fost furat de navigatorii venețieni, în 1099. Și rămășițele de la Bari, și cele de la Veneția ale Sfântului Nicolae au fost autentificate atunci de Papă și de Dogele Veneției, așa că nimeni nu și-a mai pus problema dacă ele sunt sau nu autentice.

”În timpul Cruciadelor, atunci când Imperiul Bizantin era în declin, un grup de italieni i-a luat corpul din Myra şi l-a adus în Bari cu scopul de a-l păzi”, a declarat la un moment dat Michael Witczak, profesor la Universitatea Catolică a Americii din Washington, încercând să justifice cumva furtul moaștelor de către navigatorii italieni.

ADVERTISEMENT

După anumite analize efectuate de reputatul profesor italian Luigi Martino, care a ”reconstituit” fața sfântului după ce a cercetat craniul acestuia aflat la bazilica din Bari, se pare că oasele Sfântului Nicolae s-ar putea afla și la Bari, dar și la Veneția.

”După construcția craniului și schelet, Sfântul Nicolae aparținea tipului mediteranean caucazian, cu o statură medie și un ten închis. Acesta avea o frunte înaltă, un nas acvilin, pomeți și o bărbie proeminente, o osatură de duritate medie”, a declarat Martino, care a estimat înălțimea Sfântului Nicolae la 1,67 metri.

Mai nou, cercetătorii turci susțin că moaștele neatinse ale sfântului sunt încă în Kocademre

În ciuda acestui fapt, Bari și Veneția continuă să se ”certe” pe moaștele Sfântului Nicolae, fiecare oraș considerând că doar el deține rămășițele sfântului. În această dispută a apărut, surprinzător, și Turcia, arheologii din Kocademre anunțând în toamna anului trecut că rămășițele Sfântului Nicolae s-ar putea afla în continuare în localitatea în care acesta a slujit și a fost îngropat inițial!

Controversa s-a declanșat după ce directorul Institutului pentru monumente istorice din provincia Antalya, Cemil Karabayram, a declarat presei locale că este convins că sub biserica din Kocademre se află moaștele neatinse ale sfântului, ascunse într-o încăpere inaccesibilă pentru moment și neexplorată de sute de ani a bisericii Sfântul Nicolae.

Arheologul-teolog german Dieter Vieweger anticipează, în context, un nou conflict între partea turcă și italieni, ”lupta” pentru rămășițele Sfântului Nicolae continuând să provoace discuții și controverse, așa cum s-a întâmplat și în ultimele secole.

”Doar nu crede cineva că și-a tatuat numele pe braț. Această problemă de veridicitate persistă și la Bari. Nimeni nu poate stabili cu certitudine că osemintele din Bari sunt cu adevărat ale Sfântului Ierarh Nicolae. Acum avem doi candidați care vor concura pentru același loc de pelerinaj“, a mărturisit Vieweger în presa germană.

 

ADVERTISEMENT