News

Mobilizarea din Rusia pune rușii pe fugă și provoacă proteste violente. Kremlinul nu a decis încă dacă închide granițele

Kremlinul spune că nu au fost luate decizii privind închiderea granițelor Rusiei, pe fondul unui exod al bărbaților de vârstă militară. Rușii se opun mobilizării, inclusiv cu arma
27.09.2022 | 11:56
Mobilizarea din Rusia pune rusii pe fuga si provoaca proteste violente Kremlinul nu a decis inca daca inchide granitele
Rușii care riscă să fie chemați la arme caută soluții pentru a părăsi țara Foto: Reuters, RFE/RL's Georgian Service, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
27-09-2022
08:55

Rusia a trimis militari suplimentari la frontiera cu Georgia

Mai multe videoclipuri arată forțe de securitate ruse suplimentare care sosesc la graniță într-un transportor blindat, scrie CNN. În acest moment, granița pare să fie încă deschisă.

Trupe ruse au fost desfășurate luni lângă granița cu Georgia, relatează și Daily Mail.

Imaginile geolocate în orășelul Chmi, pe autostrada principală din Rusia în regiunea Osetia de Sud a Georgiei, arată cel puțin șase soldați într-un vehicul blindat trecând pe lângă o coadă de mașini.

Trupele au sosit pentru a înființa un punct de control, au declarat surse pentru rețeaua rusă RBC, FSB afirmând că au fost trimiși să oprească oamenii să ia cu asalt punctul de trecere după ce s-au format cozi lungi de kilometri de oameni care încercau să evite mobilizarea.

Coada de mașini la granița cu Georgia
O imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies pe 26 septembrie 2022 arată coada de mașini de la granița Rusia-Georgia Foto: Maxar Technologies via AP

Mișcarea a stârnit însă temeri că Putin se pregătește să închidă granițele Rusiei pentru a-i împiedica pe bărbații care fug de mobilizare, pe fondul unor rapoarte conform cărora 260.000 de persoane au fugit în doar cinci zile.

Întrebat despre posibilitatea închiderii frontierelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: “Nu știu nimic despre asta. În acest moment, nu s-au luat decizii în acest sens”.

Mobilizarea din Rusia pune rușii pe fugă și provoacă proteste violente. Kremlinul nu a decis încă dacă închide granițele

Peskov a recunoscut, de asemenea, că unele chemări la oaste au fost emise din greșeală, spunând că greșelile sunt corectate de guvernatorii regionali și de Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT

„Au fost cazuri când decretul a fost încălcat… Aceste cazuri de nerespectare a criteriilor cerute sunt eliminate”, a declarat Peskov, citat de Reuters.

Presa rusă a raportat o serie de cazuri de bărbați în vârstă sau scutiți din punct de vedere medical, chemați pentru serviciu militar în Ucraina. Guvernatorii regionali din Daghestan și Buriația, două regiuni în care au avut loc mobilizări agresive, au spus că au fost făcute greșeli la lansarea mobilizării.

ADVERTISEMENT

Comentariile vin pe fondul temerilor tot mai mari de închidere a granițelor, frontierele Rusiei înregistrând un exod fără precedent al bărbaților de vârstă militară de când a fost declarată mobilizarea parțială săptămâna trecută.

Mass-media rusă cu sediul în străinătate, inclusiv site-urile de știri Meduza și Novaya Gazeta Europe, au raportat că Moscova intenționează să închidă granițele țării pentru bărbații de vârstă militară. Asemenea relatări nu au apărut pe principalele mass-media din Rusia, unde toate publicațiile independente au fost închise și sunt interzise relatările care diferă de conturile oficiale.

ADVERTISEMENT

Duminică, Novaya Gazeta a raportat că 261.000 de bărbați au părăsit țara de când a fost declarată mobilizarea parțială, citând o sursă anonimă din administrația prezidențială a Rusiei.

Avocatul pentru drepturile omului Pavel Chikov a declarat că polițiștii de frontieră de la singurul punct de trecere operațional al Rusiei cu Georgia au oprit, începând de duminică, unii oameni să iasă, invocând legea mobilizării. Ministerul de Interne a declarat duminică că a fost o coadă de 2.300 de mașini la punctul de trecere a frontierei Verkhny Lars.

ADVERTISEMENT

Bărbat înarmat, reținut după ce a deschis focul într-un birou de recrutare din Siberia

Un bărbat înarmat a fost reținut luni după ce a deschis focul asupra unui birou militar din regiunea Irkutsk din Rusia, a declarat guvernatorul local.

Bărbatul înarmat, care într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare este văzut identificându-se în fața ofițerilor de poliție drept Ruslan Zinin, în vârstă de 25 de ani, a deschis focul asupra unui birou de recrutare din orașul siberian Ust-Ilimsk. Un videoclip separat al împușcăturii îl arată trăgând cel puțin o rundă în interiorul biroului de recrutare.

Guvernatorul regional din Irkutsk, Igor Kobzev, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că șeful biroului de recrutare se află în spital într-o stare critică și că trăgătorul reținut „va fi pedepsit absolut”.

Separat, presa locală a relatat că un bărbat a încercat să-și dea foc într-o stație de autobuz din orașul Ryazan, la aproximativ 185 kilometri sud-est de Moscova, strigând că nu vrea să lupte în Ucraina.

O serie de birouri de recrutare au fost atacate de când președintele rus Vladimir Putin a declarat miercurea trecută o mobilizare parțială pentru a întări forțele ruse în Ucraina. Proteste împotriva mobilizării au avut loc în weekend în regiunile Daghestan și Yakutia, ambele regiuni au furnizat un număr disproporționat de soldați pentru război.

Rușii fug în Georgia după ordinul de mobilizare al lui Putin

Bărbații ruși fug în Georgia vecină pentru a evita să fie chemați să lupte într-un război cu care nu sunt de acord, ca urmare a ordinului președintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza sute de mii de rezerviști pentru conflictul din Ucraina.

La un moment dat duminică, timpul de așteptare estimat pentru intrarea în Georgia a atins 48 de ore, peste 3.000 de vehicule făcând coadă pentru a trece frontiera, a informat presa de stat rusă, citând oficiali locali.

Capitala Georgiei, Tbilisi, a cunoscut deja un aflux de aproximativ 40.000 de ruși de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale.

Scene precum cele de la granița Rusia-Georgia au avut loc și la punctele de trecere cu Kazahstan, Finlanda și Mongolia, care au raportat toate cozi lunge. Zborurile cu plecare din Moscova pentru puținele țări care mai au zboruri directe cu Rusia fie s-au epuizat, fie mai au doar câteva bilete disponibile la prețuri astronomice.

Zeci de reținuți după ciocnirea poliției cu persoane care se opun mobilizării în Daghestan

Cel puțin 100 de persoane au fost reținute la un protest împotriva mobilizării în regiunea Daghestan, din sudul Rusiei, subliniind furia față de ordinul președintelui Vladimir Putin de a mai trimite sute de mii de oameni să lupte în Ucraina.

Prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, anunțată miercuri de Putin, a declanșat proteste în zeci de orașe din întreaga țară.

Furia publicului pare să fie deosebit de puternică în regiunile minoritare etnice sărace, cum ar fi Daghestan, o regiune cu majoritate musulmană situată pe malul Mării Caspice, în nordul muntos al Caucazului.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că cel puțin 100 de persoane au fost reținute în capitala regională Makhachkala. Zeci de videoclipuri postate pe rețelele de socializare au arătat confruntări cu poliția în timp ce protestatarii strigau „nu războiului!”

Un videoclip a arătat un grup de femei alungând un ofițer de poliție, în timp ce mai multe clipuri au arătat ciocniri violente, inclusiv polițiști așezată pe protestatari, în timp ce ofițerii încercau să facă arestări.

OVD-Info a spus că este îngrijorat de filmările cu „arestării foarte dure” care vin din Makhachkala.

Duminică, poliția a tras focuri în aer după ce zeci de protestatari dintr-un sat din Daghestan au blocat un drum important în semn de protest împotriva oficialilor care ar fi chemat peste 100 de bărbați din satul, cu o populație de 8.000 de locuitori, pentru serviciul militar, arată filmările realizate la fața locului.

Daghestanul a plătit deja un preț uman ridicat în timpul războiului de șapte luni. Potrivit unui raport al serviciului rus al BBC, au murit cel puțin 301 de soldați din Daghestan – cel mai mult din orice regiune rusă și de peste 10 ori numărul deceselor de la Moscova, care are o populație de cinci ori mai mare.

Ministerul Apărării, care a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși din 24 februarie, nu a publicat defalcări regionale ale cifrelor victimelor.

Numărul rușilor care au călătorit în Finlanda a crescut în weekend

Aproape 17.000 de ruși au trecut granița cu Finlanda în weekend, o creștere cu 80% față de o săptămână înainte, au declarat luni autoritățile finlandeze, în timp ce afluxul de oameni a continuat după anunțul Rusiei de mobilizare militară.

Traficul de frontieră s-a calmat oarecum luni devreme, dar a rămas mai aglomerat decât în ​​săptămânile precedente, a declarat căpitanul Taneli Repo de la autoritatea de frontieră din sud-estul Finlandei pentru Reuters.

„Cozile continuă să fie puțin mai lungi decât au fost de obicei de la pandemie”, a spus el.

Anunțul de miercuri cu privire la prima mobilizare publică a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a susține războiul din Ucraina, a declanșat o goană către granițe, arestarea protestatarilor și neliniște în rândul populației în general.

Guvernul finlandez, care se teme să nu devină o țară importantă de tranzit, a declarat vineri că va opri toți rușii să intre cu vize de turist în zilele următoare, deși se pot aplica excepții din motive umanitare.

ADVERTISEMENT