Fotbal international

Model pentru CFR Cluj! Poli Timişoara, singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic! Imagini rare de la dubla din 1980! Video

31.07.2019 | 11:38
Poli Timişoara, singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic (sursă foto: thecelticwiki.com)

Poli Timişoara este singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic în cupele europene. Scoţienii o vor înfrunta pe CFR Cluj în turul 3 preliminar din Liga Campionilor, primul meci urmând să se joace, în Gruia, pe 6 sau 7 august, în timp ce returul este programat pe 13 august. În urmă cu 39 de ani, bănăţenii produceau una dintre marile surprize şi învingeau formaţia de pe “Celtic Park”.

Poli Timişoara, singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic. Scoţienii au ratat şanse imense în tur

CFR Cluj poate prelua modelului lui Poli Timişoara, singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic. În sezonul 1980-1981, bănăţenii au participat în Cupa Cupelor, după ce jucătorii antrenaţi de Ion “Jackie” Ionescu câştigaseră Cupa României. În turul 1, Politehnica Timişoara a primit o veste teribilă: urma să se dueleze cu puternica formaţie scoţiană.

Turul s-a jucat pe 17 septembrie 1980, în faţa a 30.000 de spectatori. Charles Nicholas a marcat o dublă în prima repriză, iar fanii de pe “Celtic Park” visau la o victorie lejeră. După pauză, jucătorii lui William McNeill au ratat ocazii pe bandă rulantă, iar Adrian Manea a reuşit să înscrie golul de onoare pentru Poli Timişoara. “Este clar că Celtic va avea o misiune dură în meciul retur de la Timişoara”, notau jurnaliştii scoţienii. Un semnal de alarmă pentru Celtic. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Poli Timişoara, singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic (sursă foto: thecelticwiki.com)
Poli Timişoara, singura echipă din România care a eliminat-o pe Celtic (sursă foto: thecelticwiki.com)

Dan Păltinişanu şi golul care a adus nebunia în Timişoara

Returul s-a jucat pe 1 octombrie 1980, de la ora 14:00, iar stadionul “1 Mai” a fost arhiplin, cu peste 45.000 de spectatori în tribune. Celtic a fost susţinută de 40 de suporteri, lucru rar atunci când echipele din Vestul Europei făceau deplasarea într-o ţară comunistă. Scoţienii nu au contat în atac, singura ocazie fiind o incursiune a lui McGrain, fără să-i pună prea mari probleme lui Aurel Moise.

În minutul 81 al meciului, “Liţă” Dumitru a executat o lovitură liberă din bandă. Leonida Nedelcu a sărit în acelaşi timp cu Peter Latchford, dar nu a reuşit să împingă balonul în poartă. Mingea a ajuns la Dan Păltinişanu, iar legenda Politehnicii Timişoara înscria golul care aducea nebunia pe stadionul “1 Mai”. După 180 de minute, bănăţenii o eliminau pe Celtic şi reuşeau una dintre cele mai mari surprize din istoria participărilor echipelor din România în cupele europene.

Scoţienii au acuzat arbitrajul după înfrângerea de la Timişoara

Chiar dacă nu au contat în meciul retur, scoţienii au acuzat arbitrajul lui Nikos Lagogiannis. Grecul i-a eliminat pe RoddieMacDonald şi Francisc McGarvey, deciziile fiind atacate de oficialii lui Celtic. În plus, oaspeţii s-au plâns de jocul dur al bănăţenilor, dar şi că golul marcat de Dan Păltinişanu a fost precedat de un fault în atac al lui Leonida Nedelcu.

În plus, jucătorii lui Celtic au susţinut că în timpul meciului de la Timişoara, oficialii lui Poli au dat drumul la muzică, încălcând regulamentul UEFA. La finalul partidei, John Clark, membru din staff-ul tehnic al scoţienilor, l-a atacat pe Nikos Lagogiannis, iar forul continental l-a suspendat pentru doi ani. La dineul oficial organizat după meciul de la Timişoara, scoţienii au susţinut că Frank McGarvey, atacantul echipei, a fost lovit de arbitrul grec, completând tabloul unei duble de coşmar pentru Celtic.

Echipa de start a lui Poli Timişoara în meciul cu Celtic

Poli Timişoara: Moise – Nadu, Şerbănoiu, Păltinişanu, Şunda – A. Manea, I. Dumitru, Dembrovschi, Vişan – S. Anghel, Nedelcu

Celtic împotriva echipelor din România

  • Celtic – Poli Timişoara 2-1, Poli Timişoara – Celtic 1-0 (turul 1, Cupa Cupelor 1980-1981)
  • Celtic – Astra Giurgiu 2-1, Astra Giurgiu – Celtic 1-1 (Grupa D, Europa League 2014-2015)