Fotbal international

Model pentru CFR Cluj! Young Boys, umilită la singura vizită în România. Video

29.10.2020 | 10:26
Model pentru CFR Cluj Young Boys umilita la singura vizita in Romania Video
Model pentru CFR Cluj! Young Boys, umilită la singura vizită în România (sursă foto: Facebook AS47)
ADVERTISEMENT

CFR Cluj primeşte joi, de la ora 22:00, vizita lui Young Boys Berna în etapa a 2-a din grupele Europa League. FANATIK îţi prezintă cum au fost umiliţi elveţienii la singura vizită în România, într-un meci jucat cu Steaua în sezonul 1979-1980.

Young Boys Berna este următorul adversar al lui CFR Cluj în Europa League, iar formaţia elveţiană este una cu destulă experienţă în competiţiile continentale. Cu toate acestea, echipa antrenată de Gerardo Seoane s-a mai duelat o singură dată cu românii.

ADVERTISEMENT

În sezonul 1979-1980, Young Boys Berna a întâlnit-o pe Steaua Bucureşti în turul 1 al Cupei Cupelor. La prima vedere, dubla ar fi trebuit să fie una echilibrată, cu un uşor avantaj pentru “militari”. Steliştii se lăudau cu doi dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai momentului: Anghel Iordănescu şi Marcel Răducanu.

Young Boys, amintiri de coşmar în România înainte de meciul cu CFR Cluj

Turul din dubla dintre Young Boys Berna şi Steaua s-a jucat în Elveţia, pe 19 septembrie 1979, iar trupa pregătită pe atunci de Timo Konietzka a obţinut o remiză în extremis. Primul duel s-a terminat la egalitate, scor 2-2, Tudorel Stoica şi Anghel Iordănescu fiind marcatorii steliştilor.

ADVERTISEMENT

Două săptămâni mai târziu, Steaua Bucureşti primea vizita lui Young Boys Berna, însă elveţienii nu-şi imaginau că vor fi umiliţi pe “Ghencea”. După 90 de minute de vis, echipa antrenată pe atunci de Gheorghe Constantin obţinea cea mai clară victorie în Europa din istoria clubului. Tabela arăta un neverosimil 6-0 pentru Steaua, după un meci în Marcel Răducanu şi-a vrăjit adversarii.

Ioan Chirilă, după Steaua Bucureşti – Young Boys Berna 6-0: “A lăsat impresia unei echipe de old-boys”

Steaua a pornit spectacolul încă din al doilea minut, când Ion Niţu deschidea scorul. Ştefan Sameş, cu o dublă, Vasile Aelenei, Marcel Răducan şi Gabriel Zahiu şi-au trecut şi ei numele pe lista marcatorilor, iar prestaţia elveţienilor a fost ironizată de Ioan Chirilă în cronica meciului din Sportul.

ADVERTISEMENT

“Steaua a avut ieri o zi de certă inspiraţie, surclasând un adversar care a fost numărat din minutul 2, când fundaşul stânga Niţu, venit în careu, a reluat în gol o minge lucrată de M. Răducanu, cu fantezia lui cunoscută, în urma unor driblinguri în cascadă, pe lângă fundaşul Feuz, incapabil să intuiască direcţia mingii şi a fentelor.

În acest minut 7, Young Boys sunt număraţi pentru a doua oară. Steaua valorifică din plin momentul de resemnare şi joacă insistent, făcând ca, treptat, echipa elveţiană să lase impresia unei formaţii de…old boys”, scria Ioan Chirilă în începutul cronicii meciului.

ADVERTISEMENT

Echipa Stelei în victoria cu Young Boys Berna: Vasile Iordache (Necula Răucanu 70) – Teodor Anghelini, Mario Agiu, Ştefan Sameş, Ion Niţu – Tudorel Stoica, Vasile Aelenei – Marcel Răducanu, Adrian Ionescu, Constantin Zamfir (Gabriel Zahiu 63)

Amintirile lui Marcel Răducanu din Steaua – Young Boys 6-0

Sezonul 1979-1980 a fost cel mai bun al lui Marcel Răducanu în tricoul Stelei, cu 26 de goluri în 36 de meciuri. În partida cu Young Boys, mijlocaşul ofensiv şi-a arătat din nou clasa, iar încununarea prestaţiei a venit în minutul 56. După o cascadă de driblinguri, când s-a distrat cu apărarea elveţienilor şi cu portarul advers, “Samantha”, aşa cum era poreclit de fani, se lăsa fotografiat râzând înainte să împingă balonul în poartă.

“Mi-a plăcut driblingul. Uneori driblam atât de mult încât se întâmpla să mai şi ratez din cauza că doream să fentez şi portarul. Probabil că va rămâne în memoria celor ce au văzut acel meci golul marcat împotriva formaţiei Young Boys Berna, când am driblat tot, inclusiv portarul, şi am râs înainte să marchez în poarta goală”, povestea peste ani Marcel Răducanu.

ADVERTISEMENT