News

VIDEO / Rangers, MODEL pentru Liga 1! Colosul Scoţiei, la un pas de PROMOVARE, după ce au fost în FALIMENT! “Fanii i-au salvat”

Lovit din plin de maladia insolvenţei, fotbalul românesc are un model de urmat în Scoţia. Glasgow Rangers a fost retrogradată în 2012 în al patrulea eşalon, după ce clubul a fost declarat în...
17.05.2015 | 20:19

Lovit din plin de maladia insolvenţei, fotbalul românesc are un model de urmat în Scoţia. Glasgow Rangers a fost retrogradată în 2012 în al patrulea eşalon, după ce clubul a fost declarat în faliment.

Cu ajutorul fanilor şi a unei strategii de gestionare a datoriilor Glasgow a reuşit să promoveze fără prea mari probleme în eşalonul secund. După un sezon cu multe momente complicate, Rangers a ajuns în cele din urmă la baraj. După o victorie în dublă manşă contra celor de la Queens of South. Urmează dueluri cu Hibernians şi Motherwell pentru accederea în primul eşalon.

Cum a început dezastrul financiar

În 1998, Glasgow Rangers a fost preluată de David Murray, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Scoţia la acea perioadă. La club au venit jucători uriaşi, printre care Brian Laudrup şi Paul Gascoine, iar echipa a redevenit o forţă. Dar cheltuielile au fost pe măsură, iar Murray a pus numeroase datorii în contul clubului. Pînă la începutul anilor 2000, datoriile clubului trecuseră de 80 de milioane de lire sterline, iar din ce în ce mai multe voci atrăgeau atenţia asupra acestui aspect.

Victoriile cu Celtic linişteau de fiecare dată situaţia. Pentru a rezolva situaţia, Murray a apelat la o inginerie financiară, jucătorii erau plătiţi prin Employee Benefits Trust, astfel se considera că aceştia primesc împrumuturi, nu salarii. Prin această măsură fentau taxele în Scoţia. Au urmat mai multe procese contra instituţiilor financiare, iniţial cîştigate de formaţia din Glasgow. Lucrurile aveau însă să se schimbe.

Clubul a fost vîndut pentru o liră

În timp ce imperiul său se dărîma, David Murray a decis să vîndă clubul. A fost cedat lui Craig Whyte pentru o liră, iar problemele au început să lovească din toate părţile. În 2011, Curtea de Apel a respins mare parte din actele prin care oficialii lui Rangers îşi justificau plata taxelor, iar datorii de 50 de milioane de lire steline au fost declarate oficial.

La scurt timp, Whyte a decis să bage clubul în insolvenţă. Incapabil să urmeze planul de redresare a clubului, noul patron nu a plătit nici măcar o parte din datorii. În 2012, Glasgow Rangers a fost oficial retrogradată în eşalonul al patrulea. Palmaresul a fost preluat de Charles Green, cel care avea să pună bazele revenirii lui Rangers spre primul eşalon.

Record mondial în liga a patra

Suporterii au fost principala armă pentru revenirea lui Rangers. Pentru sezonul în care echipa a jucat în eşalonul al patrulea, toate cele 33.000 de abonamente care au fost scoase la vînzare au fost vîndute. La primul meci pe care echipa l-a disputat pe propriul teren în cel de-al patrulea eşalon, contra celor de la East Five, în tribunele de pe Ibrox au fost 49.118 spectatori, ceea ce reprezintă un record mondial pentru un meci jucat la acest nivel. Datorită sprijinului venit de la fani, promovările pînă în eşalonul secund au venit destul de uşor pentru Rangers.

VIDEO DE LA PRIMUL MECI AL LUI RANGERS IN LIGA 4 – ATMOSFERA ULUITOARE

Parcurs complicat în liga a doua din Scoţia

Sezonul 2014-2015 a fost unul care a adus mai multe rezultate dezamăgitoare pentru Rangers, care a reuşit în cele din urmă să prindă poziţia a treia şi locul în playoff pentru promovare. A fost un eşec pe terenul rivalei Celtic, în Cupa Ligii, scor 0-2, dar şi cîteva rezultate slabe în campionat. Cele mai dureroase au fost contra lui Hibernian, tur-retur, cu un scor general de 1-6.

Pentru a obţine promovarea, primul pas pentru Glasgow rămîne să învingă tocmai pe Hibernian, în dublă manşă. Dacă vor reuşi să se răzbune, Rangers va juca pentru un loc în prima ligă împotriva lui Motherwell, ocupanta penultimului loc în ediţia recent încheiată în Scoţia.

Goian: “Regret că nu am luat campionatul cu Rangers”

Daniel Prodan şi Dorin Goian (foto in galerie click pe poze pentru a vedea imagini cu cei doi romani in tricoul lui Rangers) sînt singurii români care au jucat pentru Glasgow Rangers. Primul în anii  90, cînd echipa traversa o perioadă excelentă, în timp ce Goe a plecat imediat după ce formaţia de pe Ibrox a fost retrogradată în eşalonul al patrulea. “Urmăresc şi eu cu interes pe net rezultatele lui Glasgow Rangers. Mă bucur pentru ei că au ajuns foarte aproape să promoveze din nou în prima ligă. Am jucat acolo un an, iar marele meu regret este că nu am reuşit să cîştigăm campioatul”.

“Deşi noi pe teren ne-am făcut bine treaba. Însă, din cauza conducerii, după ce oficialii fostei mele echipe au fost prinşi cu probleme de la fisc, am păţit ce am păţit. Mie îmi era foarte greu să rămîn să joc la ei în Liga 4 deoarece în nici un caz nu mai prindeam naţionala. Am citit că Universitatea Craiova se va înscrie în liga 4, iar eu cred că exemplul lui Glasgow poate să fie urmat şi de către olteni. Nu e nici o ruşine să o iei din nou de jos. Contează doar ca suporterii să rămînă lîngă tine la greu. Fanii au salvat-o pe Rangers”, a declarat Dorin Goian pentru FANATIK.RO.