Fotbal international

Model pentru Liga 1! Coronavirusul a schimbat sistemul competiţional în 7 ţări din Europa. În ce campionate nu au existat retrogradări în 2020

04.08.2020 | 23:06
Model pentru Liga 1 Coronavirusul a schimbat sistemul competitional in 7 tari din Europa In ce campionate nu au existat retrogradari in 2020
ADVERTISEMENT

Play-out-ul din Liga 1 a fost grav afectat de focarul de coronavirus apărut la Dinamo, astfel că programul meciurilor decisive de la retrogradare a fost dat peste cap. Luni noapte, Comitetul de Urgenţă al FRF a anunţat datele pentru disputarea meciurilor de baraj, ceea ce înseamnă stop play-out. Dinamo şi Chindia ar urma să retrogradeze, chiar dacă formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare nu şi-a disputat toate meciurile.

FANATIK îţi prezintă ţările în care sistemul competiţional a fost modificat în urma pandemiei de coronavirus, un model pentru Liga 1. În Comitetul Executiv al FRF de luni, schimbarea sistemului competiţional a fost adusă în discuţie, dar doar la nivelul de prezentare a avantajelor, fără să fie supusă la vot.

ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a dat peste cap fotbalul european, unele campionate fiind “îngheţate”, în timp ce altele au ajuns la final. Cu toate acestea, unele federaţii au decis să schimbe sistemul competiţional, în ideea că nimeni nu a retrogradat din prima ligă, mărind numărul echipelor.

Primul model pentru Liga 1! Serbia, cea mai drastică schimbare de sistem competiţional

Prima ligă din Serbia a fost amânată timp de 2 luni, între 16 martie şi 29 mai, atunci când sezonul regulat nu se încheiase încă. Vecinii noştri au reluat competiţia mult mai repede decât noi şi au decis să anuleze play-off-ul şi play-out-ul.

ADVERTISEMENT

Astfel, după terminarea etapelor din sezonul regulat, Steaua Roşie Belgrad a câştigat campionatul şi nicio echipă nu a retrogradat. Din acest motiv, oficialii fotbalului din Serbia au decis mărirea numărul de echipe din prima ligă, de la 16 la 20. La finalul sezonului, 6 formaţii vor retrograda în eşalonul secund, de unde vor promova doar 2.

Turcia a ajuns la 21 de echipe în prima ligă

Sezonul 2019-2020 din SuperLig s-a încheiat pe teren, iar Malatyaspor, Kayserispor şi Ankaragucu ar fi trebuit să retrogradeze. Turcii au schimbat sistemul competiţional după ultima etapă şi au decis ca nicio echipă să nu coboare în liga a doua.

ADVERTISEMENT

Înainte să fie luată această decizie, oficialii turcii au prezentat un raport prin care anunţau că schimbarea sistemului competiţional va aduce un plus de 50% la capitolul venituri, suma finală urmând să ajungă la aproape 850.000.000 de euro.

La finalul sezonului 2020-2021, 4 echipe vor retrograda din prima ligă şi vor promova 3 din a doua, astfel că SuperLig va avea 20 de formaţii din 2021-2022.

ADVERTISEMENT

Play-out-ul din Cehia a fost “îngheţat” după un caz de COVID-19

Play-out-ul din prima ligă a Cehiei trebuia să se încheie pe 7 iulie, însă nu s-au mai disputat ultimele 2 etape din cauza coronavirusului. Trei jucători de la Karvina au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19, moment în care cehii au decis să amâne meciurile pentru 23 şi 26 iulie.

Opava a anunţat pe 23 iulie că un fotbalist a fost depistat pozitiv, iar cehii au decis “îngheţarea” play-out-ului, fără ca vreo echipă să retrogradeze. Astfel, sezonul 2020-21 va avea la start 18 echipe, cu 2 mai mult decât stagiunea precedentă.

Ce alte campionate şi-au schimbat formatul pentru sezonul 2020-2021

  • Belgia – sezonul 2019-2020 a fost “îngheţat” şi nicio echipă nu a retrogradat, astfel că s-a trecut de la 16 la 18 echipe
  • Luxemburg – sezonul 2019-2020 a fost “îngheţat” şi nicio echipă nu a retrogradat, astfel că s-a trecut de la 14 la 16 echipe
  • Macedonia de Nord – sezonul 2019-2020 a fost “îngheţat” şi nicio echipă nu a retrogradat, astfel că s-a trecut de la 10 la 12 echipe
  • Ucraina – sezonul s-a terminat pe teren, iar Karpati Liov a fost exclusă din campionat. Prima ligă a fost extinsă de la 12 la 14 echipe
  • Olanda – nu şi-a schimbat sistemul competiţional, însă nicio echipă nu a retrogradat
ADVERTISEMENT
Tags: