News

Bacalaureat 2019. Modele de subiecte la examenul oral pentru limba și literatura română

02.06.2019 | 16:04
Bacalaureat 2019 Modele de subiecte la examenul oral pentru limba si literatura romana
Model de subiect pentru proba de competențe lingvistice la bacalaureat *foto: edupedu.ro

Bacalaureatul va începe în 2019 cu proba de competențe lingvistice la limba și literatura română. Proba va avea loc luni, 3 iunie, de la ora 9 dimineața. Proba de competențe lingvistice a apărut în 2010 și are rolul să înlocuiască examenul oral la limba română. La sfârșitul evaluării, profesorul îi va oferi elevilor unul dintre cele trei calificative: utilizator mediu, avansat sau experimentat.

Modele de subiecte la examenul oral pentru limba și literatura română

Nu există un subiect unicat pentru această probă iar fiecare elev alege un bilet pe care găsește subiectele pe care trebuie să le abordeze. Dar iată un model de subiect pe care Ministerul Educației l-a atașat pe site-ul oficial al instituției, cu ocazia examenului oral din 2018:

Citeşte textul cu voce tare:

„Despre părinţii mei, dar mai ales despre mama, voi avea mereu de spus în decursul acestor amintiri. Deocamdată, aş vrea doar să adaug că, la instalarea noastră definitivă la Bucureşti, mama era încă foarte tânără, nu împlinise încă 30 de ani. Pe atunci, era frumoasă şi încă elegantă, dar puţini ani mai în urmă, în timpul ocupaţiei germane şi imediat după război, când am sărăcit, mama a renunţat treptat la eleganţă şi la cochetărie. La 35 de ani, a hotărât că nu mai e tânără, că are copii mari şi că trebuie să trăiască numai pentru ei. N-a mai vrut să-şi cumpere nimic pentru ea, şi ducea singură toată casa, […] să-şi poată ţine copiii la liceu şi la universitate. În schimb, îmi dădea întotdeauna oricâţi bani îi ceream ca să-mi cumpăr cărţi. Am ghicit mai târziu că prin mine îşi îndestula, într-un anumit fel, setea de lectură pe care o avusese în prima tinereţe. I-a plăcut întotdeauna să citească, dar, după ce s-a retras tata cu regimentul în Moldova şi ea a rămas singură cu noi, răgazul pentru lectură se împuţina din zi în zi. Păstrase totuşi câteva cărţi de căpătâi şi nu se culca niciodată fără să deschidă „Psaltirea”, „Anna Karenina” sau poeziile lui Eminescu. În tot timpul copilăriei şi al adolescenţei, familia mamei a constituit un univers inepuizabil, plin de secrete, bogat în surprize.”

Mircea Eliade, Memorii

Subiecte Bac 2018 română: cerinţe

  1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comunicare din textul citat:
  2. Ce se poate deduce din text despre emițătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenții)?
  3. Ce tip de text este acesta (argumentativ, informativ, descriptiv, narativ, epistolar, memorialistic etc.)? Argumentează-ți răspunsul.
  4. Ce elemente importante de conținut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?
  5. Care este opinia ta despre rolul familiei în dezvoltarea personalității adolescenților? Motivează-ți răspunsul.
Model de subiect pentru proba de competențe lingvistice la bacalaureat *foto: edu.ro
Model de subiect pentru proba de competențe lingvistice la bacalaureat *foto: edu.ro

Cum se va desfășura proba de competențe lingvistice în limba română

Conform regulamentului, candidatul prezintă, la intrarea în sală, actul de identitate. Apoi trage biletul de examen. cu subiecte la proba orală la română. Candidatul are la dispoziție 15 minute pentru a rezolva subectele la română. Apoi se duce în fața comisiei de examinare de la Bac 2018, în fața căreia are 10-15 minute pentru a da răspunsul la subiect. La finalul probei, candidatul își primește calificativul. După română, candidații trebuie să suțină probele orale la limba maternă (cei care urmează un liceu într-o limbă a minorităților), limba străină și competențe digitale.