News

Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba maternă. Ce a picat anul trecut

12.06.2020 | 16:57
Modele subiecte Evaluare Nationala 2020 la limba materna Ce a picat anul trecut
Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba maternă. Ce a picat anul trecut. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2020 va începe luni, 15 iunie, și reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite de elevi în învățământul gimnazial. Este o etapă premergătoare susținerii examenului de bacalaureat 2020.

Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba maternă

În acest an va exista și o a doua sesiune a examenului de Evaluare Națională pentru elevii care nu se pot prezenta în luna iunie din motive medicale. Primul examen va fi la limba și literatura română, pe data de 15 iunie.

ADVERTISEMENT

Apoi, pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă se va susține examenul la limba și literatura maternă, iar ultimul examen va fi la matematică.

Proba la limba maternă se va ține pe data de 18 iunie, iar patru zile mai târziu, pe 22 iunie se vor afișa rezultatele dinaintea contestațiilor (până la ora 14:00). Între orele 16:00 și 19:00 se vor putea depune contestațiile, la fel și pe data de 23 iunie, între 08:00 și 12:00. Pe data de 27 iunie se vor da rezultatele finale.

ADVERTISEMENT

Modelul și baremul la limba maternă

Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare, respectând următoarele criterii:

  • formulare clară a subiectelor: exprimarea trebuie să fie clară, precisă și în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională
  • nivel mediu de dificultate
  • subiectele trebuie să poată fi rezolvate în intervalul stabilit, de 120 de minute
ADVERTISEMENT

Modelul de subiecte pentru limba maternă 2020: 

Barem pentru limba germană

Model de subiect pentru limba germană

Barem pentru limba italiană

Model de subiect pentru limba italiană

Barem pentru limba maghiară

Model de subiect pentru limba maghiară 

Barem pentru limba rromani

Model de subiect pentru limba rromani

Barem pentru limba sârbă

Model de subiect pentru limba sârbă

Barem pentru limba slovacă 

Model de subiect pentru limba slovacă

Barem pentru limba ucrainiană

Model de subiect pentru limba ucrainiană

Care sunt subiectele de anul trecut

Lucrările elevilor vor fi corectate de doi profesori evaluatori care lucrează în săli separte, pe baza baremului elaborat în în cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare. Profesorii nu provin din aceleași unități școlare ca elevii arondați centrului de evaluare respectiv.

În cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media aritmetică, iar rezultatul acestui calcul va fi nota finală. Rezultatele vor fi afișate la sediul unității de învățământ.

ADVERTISEMENT

Subiectele de anul trecut la limba maternă pot fi consultate AICI

Sesiune specială a Evaluării Naționale din cauza COIVD-19

Ordinul ministrului Educației prevede că absolvenții învățământului gimnazial care au fost în izolare, carantină sau au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificative cu certificat medical, nu au putut finaliza sau participa la probele de Evaluare Națională 2020 pot susține probele examenului în etapa specială.

Candidaților din categoriile enumerate mai sus, care au participat la una sau mai multe dintre probele de examen, dar care nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele susținute în etapa anterioară a Evaluării Națonale 2020, desfășurate în perioada 15-18 iunie 2020.

În acest an, Ministerul Educației a anulat simularea la română și matermatică pentru Evaluarea Națională 2020, punând la dispoziția elevilor teste de antrenament cu subiecte.

ADVERTISEMENT