ADVERTISEMENT
News

Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba și literatura română. Ce a picat anul trecut

Autor: Adrian Baciu | 14.06.2020 | 09:32
Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba și literatura română. Ce a picat anul trecut
Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba și literatura română. Ce a picat anul trecut. Foto: hepta.ro

Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba și literatura română. Doar trei zile îi mai despart pe elevii claselor a VIII-a din România până la prima probă a examenului de final de an.

ADVERTISEMENT

Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la limba și literatura romana. Ce a picat anul trecut

În iunie 2020, circa 180.000 de elevi care au încheiat clasa a VIII-a participă la Evaluarea Națională, după cum informează Ministerul Educației.

Pe site-ul ministerului au fost publicate și o serie de modele orientative de subiecte pentru limba română, limba maternă și matematică.

ADVERTISEMENT

Portalul Subiecte.Edu.ro conține modele de examen pentru limba română, limba maternă și matematică, dar și baremele de corectare. Conform baremului, nu se acordă fracţiuni de punct și nu se acordă punctaje intermediare, decât dacă este specificat explicit.

Se acordă zece puncte din oficiu iar nota finală se obține prin împărţirea la zece a punctajului total obţinut pentru lucrare.

ADVERTISEMENT

Vorbind strict despre proba de limba și literatura română, conform modelului disponibil pe site-ul Ministerului Educației, elevii vor avea două subiecte de rezolvat, timpul de lucru fiind de două ore.

La primul subiect, elevii vor primi un text la prima vedere, iar printre cerințe se poate număra găsirea unor sinonime, extragerea unor idei principale, menționarea rolului virgulei, al cratimei sau explicarea modului de formare a unor cuvinte. Tot aici elevilor li s-ar putea cere și să redacteze o compunere.

ADVERTISEMENT

Și cel de-al doilea subiect ar putea fi bazat tot pe un text dat, iar elevii vor avea de rezolvat diverse cerințe, printre care și o narațiune pe o o anumită temă.

Ce a picat în 2019 la Evaluarea Națională

În urmă cu un an, la Limba și Literatura Română a picat Varianta 1 de examen. Absolvenții de clasa a VIII-a au avut de rezolvat, la primul subiect al probei scrise, mai multe cerințe pe baza operei ”Ultima cursă” de Horia Lovinescu.

ADVERTISEMENT

Apoi, candidaţilor li s-a cerut la același subiect, partea B, să alcătuiască o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența textului dat la genul dramatic.

La subiectul al II-lea, tinerii absolvenți de gimnaziu au avut de rezolvat șase cerinţe pe baza textului ”A fost odată un scriitor foarte încăpăţânat” de Alina Nelega, iar la punctul B de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să fie prezentată o întâmplare petrecută acasă sau la la şcoală în timpul unei activităţi de lectură.

ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2020. Calendarul anunțat de minister

  • 15 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 17 iunie: Matematica – probă scrisă
  • 18 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 22 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
  • 22 iunie: Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
  • 23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
  • 27 iunie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!