News

Modele subiecte Evaluare Națională 2020, la matematică. Ce a picat anul trecut

12.06.2020 | 18:11
Modele subiecte Evaluare Nationala 2020 la matematica Ce a picat anul trecut
ADVERTISEMENT

Proba de matematică a Evaluării Naționale din 2019 a constat în trei subiecte mari, fiecare notat cu 30 de puncte, la care se adaugă cele 10 puncte din oficiu. Gradul de complexitate al subiectelor a fost unul relativ moderat, nota 5 putând fi obținută fără prea mari dificultăți.

În 2019 a fost aleasă  varianta 1 de subiecte la Evaluarea Naţională. Modele subiecte

Pentru subiectul de Evaluare Națională a fost selectată varianta 1. Primul subiect a fost unul de aritmetică, foarte simplu, iar subiectul 2 a fost unul de algebră, cu cinci subpuncte de dificultate variabilă. Ultimul subiect a fost cel de geometrie, cu două subpuncte, fiecare dintre acestea cu mai multe cerințe.

ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională va începe pe data de 15 iunie 2020, de asemenea cu proba scrisă la Limba și literatura română. Calendarul pentru Evaluare Națională 2020 continuă pe 17 iunie cu Matematică – examen scris și pe 18 iunie 2020 cu Limba şi literatura maternă – examen scris.

Două sesiuni pentru Evaluarea Naţională 2020

Spre deosebire de anii precedenți, anul acesta va avea loc și o etapă specială a Evaluării Naționale, la  scurtă vreme după cea normală, la care vor putea participa elevii care nu au putut să dea examenele la termenul stabilit din cauză că se aflau în izolare la domiciliu sau carantină ori pentru că în ziua examenului aveau temperatură  mai mare de 37,3 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/ carantină/ au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au  putut finaliza/ participa la probele evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a pot susține probele examenului în etapa specială”, prevede ordinul de ministru ce reglementează etapa specială a Evaluării Naționale.

În cazul în care un elev a apucat să susțină prima probă în calendarul normal al Evaluării Naționale, dar nu a putut să o susțină și pe a doua, el nu va fi nevoit să reia examenul la prima probă în etapa specială.

ADVERTISEMENT

Candidaților din categoriile enumerate care au participat la una sau mai multe dintre probele de examen, dar care nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele susținute în etapa anterioară”, prevede ordinul de ministru.

Calendarul etapei speciale a Evaluării Naționale 2020, publicat pe edu.ro

22-26 iunie: Înscrierea la etapa specială pe baza certificatului  medical
29 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
30 iunie: Matematică – probă scrisă
1 iulie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
2 iulie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (ora 12.00)
Depunerea contestațiilor (orele 14.00-20.00)
3 iulie: Rezolvarea contestațiilor
4 iulie: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00)

ADVERTISEMENT
Calendarul Evaluării Naţionale 2020
Calendarul Evaluării Naţionale 2020

Cum se realizează repartizarea la liceu

Înscrierea în clasa a IX-a se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
c) nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
d) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
e) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

ADVERTISEMENT
Tags: