News

Modele Subiecte Evaluarea Națională 2021, publicate de Ministerul Educației. Elevii vor avea de rezolvat subiecte de tip grilă

17.07.2020 | 10:11
Modele Subiecte Evaluarea Nationala 2021 publicate de Ministerul Educatiei Elevii vor avea de rezolvat subiecte de tip grila
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională din 2021.

Anul viitor, elevii vor susține examenul după noua programă școlară, cu modele de subiecte asemănătoare celor primite la testele PISA.

Pentru anul următor, elevii care se pregătesc de liceu vor avea de a face cu schimbări majore în structura probelor de la limba română și matematică.

ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională 2021: au fost publicate modelele de subiecte

În această săptămână, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a publicat modelele de structură de subiect și baremul de evaluare și de notare de la Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, anul școlar 2020-2021.

Oficialii din Ministerul Educației mai precizează că, în perioada următoare, vor fi publicate modele pentru proba la disciplina limba și literatura maternă.

ADVERTISEMENT

Programele pentru Evaluărea Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, începând cu anul școlar 2020-2021 au schimbări majore față de cele valabile până anul acesta, inclusiv, potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial, scrie Edupedu.ro.

Astfel, atât la Limba și Literatura română, cât și la Matematică se modifică structura subiectelor, noua formă având „o nouă viziune”, se arată în documentele oficiale.

ADVERTISEMENT

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021:

  • Model de subiecte Limba și literatura română – Evaluarea Națională 2021
  • Model de subiecte Matematică – Evaluarea Națională 2021
  • Model de subiecte Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară

Schimbări în programa pentru limba română la Evaluarea Națională 2021: apar subiecte tip grilă

Programele noi pentru Evaluarea Națională 2021 vin în contextul în care elevii care sunt acum clasa a VII-a și care vor susține acest examen anul viitor au avut un curriculum nou din clasa pregătitoare și până acum, programe școlare noi la fiecare materie și manuale noi la toate disciplinele.

ADVERTISEMENT

În programa pentru Evaluarea Națională 2021 la Limba și literatura română, chiar din preambulul documentului sunt menționate câteva modificări fundamentale față de vechea programă, adoptată în 2014.

”Subiectele de limba și literatura română de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele de receptare a mesajului scris de diverse tipuri, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă, adecvată și eficientă a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare cu scopuri diverse, precum și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional.”

”Etapele intermediare ale formării competențelor specifice pe care le conțin programa de valoare și detalierea conținuturilor sunt prezentate în programa școlară în vigoare.”

„Structura subiectului are în vedere o nouă viziune care valorifică procesele cognitive evaluate de testările PIRLS și PISA, vizează modelul dezvoltării personale în receptarea textului literar și caracterul funcțional al componentei lingvistice, în conformitate cu profilul de formare a absolventului de gimnaziu și cu programa școlară sus menționată.”

„În evaluarea competențelor și a conținuturilor se vor urmări permanent aspectele normative, ortoepice, ortografice, morfologice și de punctuație, utilizându-se constant Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM 2), Dicționarul explicativ al limbii române și alte tipuri de dicționare și îndreptare.”, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT