Un model de la Dacia ar putea produce o mare surpriză pe piața auto europeană. Este la stadiul de concept, dar are câteva caracteristici inovatoare. Modelul constă într-o dubă de transport ideală pentru afaceri.
Dacia are succes atât în România, cât și în alte țări din Europa, și se numără printre cele mai achiziționate mărci de autoturisme. Modelele Sandero și Duster sunt preferate de mulți și sunt văzute pe străzile din mai multe state europene.
Un nou model ar putea revoluționa, însă, piața auto de pe acest continent. Un concert de dubiță a fost prezentat de către designerul Andrei Dilă, modelul fiind bazat pe Dacia D6 Estafette, produs între 1975 și 1978.
Pe platforma ArtStation, Andrei Dilă a prezentat conceptul său în privința unui nou model de Dacia. Aceasta a fost, de fapt, lucrarea sa de licență, pe care a susținut-o la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași.
Din randările proiectului său, se poate vedea cum acesta a prezentat un vehicul modern, care respectă stilul contemporan al mărcii.
“Conceptul abordează o interpretare retrofuturistă a Daciei D6 Estafette având la bază restricțiile de dimensiuni de pe Renault Master și noua linie stilistică a companiei Dacia”, a precizat Andrei Dilă.
Acest concept îmbină elemente retro, cum ar fi liniile drepte, paralele sau unghiuri accentuate cu elementele contemporane. Acest autoturism poate fi construit în diferite dimensiuni astfel încât să servească în diverse scopuri, precum servicii de stat care includ poșta, jandarmeria și transportul medical.
Se poate utiliza și pentru uz personal, pentru a transporta bunurile de gabarit mare. Vehiculul mai e destinat pentru firme în transportul mărfurilor și al persoanelor. Pentru estetica utilitară a vehiculului, designerul a fost inspirat de modelul Dacia Gigster.
Ușile vehiculului se deschid printr-un orificiu aflat acolo unde s-ar afla, în mod normal, un mâner. Sistemul funcționează prin apăsarea unei clapete care se află pe interior.
“Prin această modalitate elegantă de a masca mânerele se reduce numărul de repere produse și costurile de producție”, a mai precizat designerul.
Mai mult, datorită balamalelor duble, ușile din spate pot fi deschise până la aproximativ 270°. Acestea beneficiază de un set de magneți care ajută la fixarea lor, în momentul în care sunt deschise la capacitate maximă. Pentru sporirea ventilației interiorului, pe ușa glisantă laterală este prevăzut un geam glisant.
Un alt detaliu interesant este dat de modul în care sunt dispuse luminile. Mai exact, cele frontale sunt configurate în formă de Y. Luminile posterioare reflectă noul logo și are un fragment central, dedicat semnalizării.
Stopurile și luminile de marșarier sunt amplasate în zonele cele mai vizibile. În acest mod, este asigurată în trafic o siguranță sporită.