News

„Modelul suedez” pare să fi dat greș în lupta împotriva coronavirusului! În luna aprilie s-a înregistrat cea mai mare rată a deceselor din ultimii 20 de ani

19.05.2020 | 08:34
Modelul suedez pare sa fi dat gres in lupta impotriva coronavirusului In luna aprilie sa inregistrat cea mai mare rata a deceselor din ultimii 20 de ani
ADVERTISEMENT

În timp ce majoritatea statelor europene au încercat și încearcă în continuare să combată răspândirea noului tip de coronavirus cu restricții dure de sănătate publică, Suedia a decis că această luptă poate fi purtată și prin alte metode, mult mai permisive.

Așa se face că școlile sub deschise pentru copiii sub 16 ani, barurile, restaurantele și cafenelele pot primi clienți, cu condiția ca „mesele să fie la distanță potrivită, astfel încât să se evite aglomerațiile”, coaforurile, sălile de fitness, studiourile de yoga și unele cinematografe continuă să funcționeze, în vreme ce granițele țării sunt deschise.

ADVERTISEMENT

Suedia a înregistrat în luna aprilie cea mai mare incidență a deceselor din ultimii 20 de ani

Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății a lăudat strategia Suediei, sugerând tuturor statelor europene să se îndrepte către o autoreglementare a cetățenilor, bazată mai mult pe recomandări și mai puțin pe interdicții, specialiștii din întreaga s-au arătat sceptici în privința șanselor de reușită ale unui astfel de model.

Ce e mai rău abia acum urmează”, au susținut aceștia la unison, iar temerile lor par, din păcate, să prindă contur pe zi ce trece. Concret, statiscile au început o realitate sumbră: rata mortalităţii înregistrată în luna aprilie a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Cu toate că numărul deceselor provocate de COVID-19 este în scădere în Suedia, inclusiv la Stockholm, considerat epicentrul epidemiei,  impactul său asupra societății va fi unul semnificativ. Potrivit oamenilor de știință, nu se va resimți, însă, imediat, ci odată cu trecerea timpului, mai ales dacă autoritățile nu iau măsuri mai drastice.

Suedia a recunoscut eșecul strategiei sale anti-coronavirus: „Nu am reușit să ne protejăm bătrânii”

De altfel, autoritățile suedeze au recunoscut zilele trecute că abordarea bazată mai mult pe recomandări și mai puțin pe interdicții nu a avut succesul scontat. Asta pentru că aproape jumătate dintre cele  3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, s-au produs în căminele pentru vârstnici, puternic afectate din cauza lipsei acute a mijloacelor de protecție și a personalului.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor mărturii publicate în presa locală, seniorii au fost contaminaţi în timpul spitalizării lor pentru alte tratamente, după care s-au întors în aziluri, unde au răspândit virusul.

În ciuda faptului că Suedia a făcut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, pe data de 28 aprilie, 90% dintre persoanele care au căzut victime acestei boli aveau peste 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii. Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat la televiziunea publică suedeză Lena Hallengren, ministrul Sănătății și Problemelor Sociale, adresând apoi scuze cetățenilor.

ADVERTISEMENT