ADVERTISEMENT
News

Moderna ar putea dubla numărul dozelor de vaccin anti-Covid livrate în UE. Ce soluție propune AstraZeneca

Autor: Bogdan Solomon | 16.02.2021 | 09:46
Moderna ar putea dubla numărul dozelor de vaccin anti-Covid livrate în UE. Ce soluție propune AstraZeneca
Continuă problemele în procesul de livrare a vaccinurilor anti-Covid. Sursa foto: Pixabay

Obiectivul fixat încă din decembrie 2020 de Uniunea Europeană, vaccinarea anti-Covid a 70% din populația adultă până la sfârșitul acestei veri, este pus în pericol de problemele pe care le întâmpină în procesul de livrare.

ADVERTISEMENT

Dacă Moderna este în continuare deschisă discuțiilor pentru dublarea numărului de doze furnizate statelor membre, tratativele cu AstraZeneca au intrat în impas, în ciuda încercărilor liderilor de la Bruxelles de a găsi căi rapide prin care să sporească rapid producția.

Pentru a accelera furnizările, compania anglo-suedeză propune livrarea unor doze în afara Europei. Unul dintre furnizori ar putea fi Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume.

ADVERTISEMENT

Continuă problemele în procesul de livrare al vaccinurilor anti-Covid. AstraZeneca vrea să aducă doze din afara Europei

Uniunea Europeană încearcă acum să-și extindă stocul total de vaccinuri, ajuns la aproape 2,3 miliarde de doze furnizate de șase producători farma, în condițiile în care vorbim despre o populație de circa 450 milioane de locuitori.

În acest sens, au fost demarate deja negocierile cu Moderna pentru un nou contract de furnizare ce ar putea dubla numărul dozelor de vaccin anti-Covid, au dezvăluit doi oficiali UE implicați în discuții.

ADVERTISEMENT

Potrivit acordului, blocul comunitar își va asigura alte 150 de milioane de doze de la Moderna, în condițiile în care 160 de milioane au fost deja rezervate, iar livrarea lor a început luna trecută.

O primă tranșă ar putea fi livrată începând din luna iunie, dacă Moderna va reuși să rezolve în timp util problemele pe care le întâmpină în furnizarea celor 10 milioane de doze aferente primului trimestru din 2021.

ADVERTISEMENT

Compania a refuzat să ofere detalii pe marginea subiectului, dar a precizat că discută cu autorități de reglementare din mai multe țări privind posibilitatea de majorare a numărului de doze din fiecare fiolă de la 10 la 15.

Pe de altă parte, liderii de la Bruxelles au discutat în cursul zilei de vineri, 12 februarie, cu directorii AstraZeneca, în privința reducerilor anunțate de producătorul anglo-suedez luna trecută, din cauza unor probleme de producție.

ADVERTISEMENT

Compania s-a arătat dispusă inițial să livreze până în martie doar 31 de milioane de doze, în loc de 80 de milioane, cât prevede acordul în vigoare. Pusă sub presiune, a dat asigurări că va furniza 40 de milioane de doze în primul trimestru.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!