News

Moderna începe testele clinice pentru un nou vaccin anti Covid. Serul e creat pentru tulpina din Africa de Sud

25.02.2021 | 15:13
Moderna incepe testele clinice pentru un nou vaccin anti Covid Serul e creat pentru tulpina din Africa de Sud
ADVERTISEMENT

Moderna va începe teste clinice pentru a dezvolta o nouă variantă de vaccin care să fie eficientă împotriva tulpinii SARS-CoV-2 din Africa de Sud.

Compania americană a dezvoltat acest vaccin și l-a trimis deja pentru a fi testat, după ce s-a constatat că vaccinul clasic generează un răspuns imunitar foarte slab împotriva tulpinii Covid-19 din Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nivelul de anticorpi din organism crește, astfel că și vaccinul clasic ar trebui să ofere o oarecare protecție împotriva acestei tulpini.

Moderna dezvoltă un nou vaccin anti Covid

Dozele din noul vaccin au fost deja trimise Institutului Național de Sănătate din SUA și a fost botezat mRNA-1273.351. Vaccinul va fi testat într-o primă fază pe un număr redus de oameni pentru a vedea cât de eficient este împotriva tulpinii sud africane B1351.

ADVERTISEMENT

Moderna e decisă să își adapteze vaccinul de atâtea ori de cât e nevoie pentru a ține pandemia sub control”, a transmis CEO-ul companiei, Stephane Bancel. „Sperăm să demonstrăm că acest nou vaccin e eficient și că imunitatea poate fi obținută și cu doze mai mici, astfel vom putea produce mai multe doze la nivel mondial care să ajungă tuturor”, a completat liderul companiei.

Potrivit specialiștilor, celor de la Moderna le-a luat aproximativ 30 de zile să dezvolte acest nou vaccin. „Vom fugi după acest virus până când îl vom controla”, au concluzionat aceștia.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii au depistat până acum 1.881 de cazuri de infectare cu mutația din Marea Britanie și 46 din Africa de Sud, mult mai contagioasă și greu de stăpânit.

Între timp, Moderna a specificat că intenționează să producă 1.4 miliarde de doze de vaccin anti Covid în 2022. Asta, dacă vaccinul se va administra în continuare la doza de 100 micrograme. Cu toate acestea Moderna speră să reducă dozaju la 50 de micrograme care să permită producerea a 2.8 miliarde de doze.

ADVERTISEMENT