News

Moderna pregăteşte vaccinul eficient într-o singură doză împotriva Covid și a gripei sezoniere. Când va fi gata

Moderna lucrează la un vaccin într-o singură doză care să ofere protecție atât împotriva virusului SARS-CoV-2, cât și a gripei sezoniere. Specialiștii susțin că acesta va fi gata cel târziu în 2023.
09.01.2022 | 17:25
Moderna pregateste vaccinul eficient intro singura doza impotriva Covid si a gripei sezoniere Cand va fi gata
Moderna pregăteşte un vaccin eficient într-o singură doză împotriva Covid și a gripei sezoniere
ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică americană Moderna a anunțat că lucrează intens la un vaccin într-o singură doză care ar putea combate atât Covid-19, cât și gripa sezonieră. Anunțul a fost făcut de Darius Hughes, șeful divizie Moderna din Marea Britanie, informează Daily Mail.

Potrivit lui Darius Hughes, un vaccin anual combinat ar fi mai convenabil pentru pacienți, deoarece necesită mai puține vizite la o unitate medicală și reduce costurile NHS de administrare a vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Moderna va fi gata până iarna viitoare

Cel mai probabil, vaccinul Moderna va fi gata până cel târziu în iarna lui 2023, așa cum a menționat oficialul companiei americane. Hughes a specificat și că Moderna dezvoltă în prezent un vaccin pentru a aborda în mod specific varianta Omicron, datele privind eficacitatea lui urmând să fie disponibile până la sfârșitul lunii ianuarie.

”Prioritatea noastră nr. 1 pentru 2022, după ce vom găsi vaccinul adecvat împotriva Covid-19 pentru varianta Omicron, este să încercăm să promovăm cu adevărat programele noastre împotriva gripei și RSV pentru a vedea dacă putem obține o combinație de vaccin respirator cu doză unică”, a declarat Hughes pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Compania americană lucrează și la realizarea unui alt vaccin complex

Moderna speră, de asemenea, să creeze un vaccin care să trateze Covid, gripa și virusul sincițial respirator (RSV), care de obicei provoacă simptome ușoare, dar poate avea și urmări grave, în special pentru sugari și adulți, până în iarna anului 2024.

Specialiștii din domeniul cercetării medicale susțin că acest tip de vaccin complex este mai ușor de produs prin comparație cu serurile clasice. Vaccinurile clasice conțin o variantă atenuată și slăbită a virusului, incapabilă de multiplicare, fapt ce provoacă un răspuns imun al organismului.

ADVERTISEMENT

Gripa sezonieră provoacă anual până la 5 milioane de îmbolnăviri grave

Patronul Moderna, Stephane Bancel, a declarat în toamnă că tehnologia ARN mesager este bine poziționată în lupta pentru combaterea gripei. Și asta pentru că vaccinurile antigripale actuale folosesc virusuri inactivate care și-au pierdut capacitatea de a declanșa o infecție, dar sunt încă capabile să declanșeze un răspuns al sistemului imunitar.

”Tulpina utilizată trebuie selectată cu luni înainte, iar eficacitatea vaccinurilor este de 40-60%. Tehnologia ARN mesager funcționează diferit și, în special, ar trebui să facă posibilă dezvoltarea și adaptarea vaccinului mai rapid, țintind mai multe tulpini în același timp într-o singură injecție”, a declarat Bancel.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății estimează că gripa este responsabilă pentru aproximativ 3 până la 5 milioane de cazuri de boli grave în fiecare an și între 290.000 și 650.000 de decese.

ADVERTISEMENT