ADVERTISEMENT
News

Modifică ADN-ul vaccinurile anti-Covid? Ministerul Sănătății clarifică lucrurile

Autor: Adrian Baciu | 17.01.2021 | 15:55
Modifică ADN-ul vaccinurile anti-Covid? Ministerul Sănătății clarifică lucrurile
Modifică ADN-ul vaccinurile anti-Covid? Ministerul Sănătății clarifică lucrurile. Sursa foto: hepta.ro

Ne modifică vaccinurile anti-Covid ADN-ul? Iată o întrebare la care Ministerul Sănătății a venit, duminică, cu o serie elocventă de clarificări menite să liniștească populația.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva noului coronavirus dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au ajuns deja în țara noastră, nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul, este răspunsul oficialităților.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Ministerul amintește faptul că aceste vaccinuri ARNm au provocat imunitate puternică împotriva multor alte boli, printre care și virusul gripal, virusul Zika sau virusul rabiei.

Vaccinurile anti-Covid modifică ADN-ul? Cum răspunde Ministerul Sănătății

Vaccinurile anti-Covid 19 pe bază de ARN mesager nu modifică ADN-ul, precizează, duminică, Ministerul Sănătății, într-un comunicat emis în spațiul online.

ADVERTISEMENT

În plus, ministerul condus de Vlad Voiculescu explică cum funcționează acest tip de vaccin.

”Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul.

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ADN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici.

ADVERTISEMENT

ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike”, transmite Ministerul Sănătății într-o postare pe Facebook.

Românii se înghesuie la vaccinare

În altă ordine de idei, scepticismul românilor față de aceste vaccinuri anti-Covid pare că a dispărut. Potrivit datelor oficiale, pentru următoarele 20 de zile de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cea de-a doua etapă a campaniei, s-au făcut 305.562 programări din cele 364.800 sloturi disponibile.

ADVERTISEMENT

În București s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, iar autoritățile transmit că pot fi făcute programări pentru imunizare și în Ilfov.

Potrivit reglementărilor, a II-a etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 se adresează persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din domenii cheie.

ADVERTISEMENT

Adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice pot opta pentru una dintre modalităţile de înscriere pentru vaccinare:

  • Electronic, direct în platforma naţională programare.vaccinare-covid.gov.ro .
  • Aplicaţia permite ca programarea să fie realizată şi de un membru din familie sau de un apropiat de încredere care are acces la datele de identitate.
  • Prin intermediul medicului de familie
  • Prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor.
  • Telefonic prin apelarea numărului unic de Caal Center: 021.414.44.25
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE