News

Modificare importantă în Codul Rutier. Cine sunt șoferii care riscă amenzi usturătoare

O modificare importantă va fi făcută în Codul Rutier, din această toamnă, vizați fiind anumiți șoferi. Ei riscă amenzi usturătoare.
03.07.2024 | 22:35
Modificare importanta in Codul Rutier Cine sunt soferii care risca amenzi usturatoare
Modificare importantă în Codul Rutier. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O modificare importantă va fi făcută în Codul Rutier, vizați fiind șoferii care fac anumite gesturi în trafic. Cei care nu respectă noile măsuri se vor alege cu amenzi usturătoare. Cine sunt persoanele vizate?

Modificare în Codul Rutier. Șoferii agresivi vor fi mai ușor de sancționat

Imaginile surprinse de camerele video, inclusiv ale celorlalți participanți la trafic, vor putea fi folosite pentru sancționarea șoferilor teribiliști și agresivi. În prezent, acestea nu pot fi utilizate ca probe.

ADVERTISEMENT

Situația se va schimba din noiembrie 2024, astfel că oamenii legii vor putea sancționa comportamentul agresiv al conducătorilor auto pe baza acestor filmări. Măsura era așteptată de mulți români care, de-a lungul timpului, au fost victime ale șoferilor agresivi.

Mai exact, orice gest al șoferilor teribiliști care pun în pericol alți participanți la trafic, cu scopul de a-i intimida, ori care încalcă legea, va fi mai ușor sancționat. Imaginile vor putea fi trimise pe un portal al poliției.

ADVERTISEMENT

Totuși, oamenii legii precizează că filmările trebuie să fie autentice. În cazul în care sunt folosite în alt scop, de exemplu pentru a te răzbuna pe alți șoferi, cel care depune imaginile va ieși în cele din urmă „șifonat”.

Ce condiții trebuie să respecte cei care trimit filmările

În acest sens, în noul Cod Rutier sunt prevăzute câteva condiții. Persoana care trimite înregistrarea va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere, precizând că imaginile nu sunt false. Altfel, riscă să fie amendată.

ADVERTISEMENT

Martorii incidentelor nu pot face mai mult de trei sezizări aceluiași șofer în 15 zile. De asemenea, vor putea depune o singură plângere la fiecare 24 de ore. Conducătorilor auto li se va permite să facă trei sesizări, din aceeași intersecție, la fiecare 24 de ore și cel mult 7 plângeri la fiecare 15 zile.

Reprezentații Poliției Rutiere sunt cei care vor verifica veridicitatea imaginilor. Totodată, șoselele din România vor fi împânzite de camere inteligente pentru supravegherea traficului rutier. Acestea vor depista abaterile comise în trafic.

ADVERTISEMENT

Printre neregurile detectate de camerele inteligente se numără încălcarea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conducerea agresivă, depășirea unei coloane de autoturisme, etc. Cei prinși în fapt vor fi sancționați, iar amenzile vor fi trimise acasă.

 

 

ADVERTISEMENT