News

Modificare importantă în Codul Rutier. Șoferii prinși băuți la volan vor face închisoare chiar dacă motorul mașinii n-a fost pornit

26.03.2019 | 16:59
Modificare importanta in Codul Rutier Soferii prinsi bauti la volan vor face inchisoare chiar daca motorul masinii na fost pornit

Veste proastă pentru toți șoferii din România. Au fost introduse în  Codul Rutier  sancțiuni aspre pentru cei care sunt prinși băuți la volan. De acum, riști să ajungi la închisoare, chiar dacă motorul mașinii nu a fost pornit.

Codul Rutier introduce pedepse drastice pentru șoferii care urcă băuți la volan

Codul Rutier a suferit o serie de modificări importante. Șoferii se vor gândi de două ori înainte să urce băuți la volan, întrucât riscă pedepse drastice, inclusiv cu ani grei de închisoare. Noile prevederi au fost introduse ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit deciziei luate astăzi de magistrații Instanței Supreme, pedepsele se aplică pentru toți șoferii care sunt prinși la volan, după ce au consumat alcool. Aceștia riscă să ajungă la închisoare, chiar dacă nu pornesc motorul mașinii.

Șoferii care urcă la volan după ce au consumat alcool riscă ani grei de închisoare.
Șoferii care urcă la volan după ce au consumat alcool riscă ani grei de închisoare.

Anunțul Înaltei Curți de Casație și Justiție

[ICCJ] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie” , se arată în comunicatul de presă al Instanței Supreme,dat publicității astăzi.

Decizia a fost luată în urma unui caz inedit cu care s-au confruntat magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mai concret, este vorba despre un șofer care a recurs la o metodă mai puțin obișnuită pentru a ocoli rigorile legii.

Acesta și-a împins mașina pe o stradă ce se afla în pantă, apoi a  condus-o folosindu-se doar de volan și frână. Practic, persoana respectivă a condus autovehiculul fără să-i pornească efectiv motorul. Conducerea pe drumurile publice a unui automobil, de către o persoană drogată sau în stare de ebrietate, atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea, de până la cinci ani, sau amendă penală, după caz.