News

Modificare importantă pentru pensionari. Ce se întâmplă cu persoanele care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului

Senatul a adoptat o modificare importantă pentru pensionari. Sunt vești pentru cetățenii care au primit indemnizație pentru creșterea copilului pentru o perioadă de doi sau trei ani.
21.06.2022 | 17:08
Modificare importanta pentru pensionari Ce se intampla cu persoanele care au beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului
Ce se întâmplă cu pensiile pentru persoanele care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului. Decizia Senatului. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Senatul României a adoptat o modificare privind pensiile pentru persoanele care au primit în perioada în care erau angajate indemnizație pentru creșterea copilului.

Ce se întâmplă cu pensiile pentru persoanele care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului. Decizia Senatului

Aleșii au votat modificarea art. 151 alin. 8 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Actul a fost adoptat de Senat şi înaintat Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ADVERTISEMENT

Acest proiect de lege vine cu o modificare extrem de importantă pentru toţi salariații din România care au copii şi care au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru o perioadă de 2 sau 3 ani.

Pentru perioada în care părintele beneficiază de indemnizație pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este, în prezent, unul cu totul descurajator.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

În aceste condiţii, un părinte (mamă, tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2,3 sau 4 copii, va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie, notează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii legii propun ca în calculul punctajului lunar pentru cei care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului să se utilizeze integral câștigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective, și nu doar 25% ca în prezent.

”Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin 2 copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.

ADVERTISEMENT

Ţinem să precizăm că această măsură nu generează niciun fel de impact bugetar în următorii 10 ani, însă va stimula puternic tinerii activi pe piaţa muncii să aibă familii numeroase, având garanţia că perioadele afectate pentru îngrijirea copilului nu le generează un impact negativ asupra drepturilor pensiei viitoare”, se arată în expunerea de motive.

Ce persoane beneficiază de indemnizație de creștere a copilului

Indemnizația lunară pentru creşterea copilului se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Beneficiază de măsură: oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, persoana care a adoptat copilul, persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați și persoana care a fost numită tutore al copilului.

Legea spune că beneficiarii trebuie să fi realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, sau să îndeplinească una sau mai multe din condiţiile enumerate AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: