News

Modificări Cod Rutier 2021. Suspendarea permisului auto, la alegerea șoferului. Propunerea, rediscutată în Parlament

08.04.2021 | 19:00
Modificari Cod Rutier 2021 Suspendarea permisului auto la alegerea soferului Propunerea rediscutata in Parlament
Deputatul Dorel Acatrinei (AUR) vrea ca șoferii să aleagă perioada în care le este suspendat permisul/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un deputat AUR a inițiat un proiect de lege prin care șoferii cărora li se suspendă permisul de conducere pot să aleagă perioada în care suspendarea se aplică, în următoarele 12 luni aplicării sancțiunii.

Un proiect de lege similar a fost inițiat și în legislatura trecută, însă a fost respins. Inițiatorii de atunci erau doi parlamentari care aveau la acea dată probleme cu poliția rutieră.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost reluat în această legislatură de către deputatul Dorel Acatrinei care este șofer profesionist și patron al unei firme de transport rutier în județul Suceava.

Dispense pentru nunți, botezuri și înmormântări

Inițiativa legislativă, în cazul adoptării sale, s-ar aplica atât șoferilor profesioniști, cât și conducătorilor auto obișnuiți. În cazul primilor, șoferul ar putea conveni cu angajatorul ca suspendarea să fie efectivă în perioada concediului de odihnă astfel încât sancțiunea să nu conducă la scăderea veniturilor sau pierderea locului de muncă.

ADVERTISEMENT

Sunt diverse situaţii în care un conducător auto profesionist care a săvârşit o contravenţie la regimul rutier şi poate să stabilească împreună cu angajatorul perioada concediului de odihnă şi în acelaşi timp poate să trimită o cerere motivată organelor care aplică legislaţia rutieră pentru ca sancţiunea complementară a suspendării permisului auto să fie amânată şi aplicată într-un interval de timp prestabilit de maxim 12 luni care să nu atragă pedepse suplimentare pentru aceeaşi faptă, cum ar fi pierderea locului de muncă sau/şi a remuneraţiei muncii”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, sunt situaţii în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut şi nefericit cum ar fi o înmormântare sau un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau un botez situaţii cînd este nevoie de multe drumuri cu maşina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare”, mai argumentează Dorel Acatrinei.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea de a opta pentru o anume perioadă de suspendare a permisului se acordă o singură dată într-un interval de 12 luni, iar șoferul trebuie să depună o cerere motivată. De această facilitate nu beneficiază șoferii cărora li s-a ridicat permisul în urma unor încălcări ale legislației rutiere făcute sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Procedura de acordarea a amânării aplicării sancţiunii complementare privind suspendarea permisului auto se stabilește prin hotărâre de guvern”, prevede proiectul de lege depus în dezbatere publică înainte de a intra pe agenda comisiilor de la Senat.

ADVERTISEMENT

O idee reluată după doi ani

Un proiect cu prevederi similare a fost depus în 2019 de către fostul deputat ALDE Alexandru Băișanu care, la acea vreme, se judeca cu polițiștii din Vrancea care i-au suspendat permisul  trei luni pentru că circula cu 117 km/h în localitate.

Un cosemnatar al proiectului luiu Băișanu, Adrian Mocanu (PMP) reușea în octombrie 2019 performanța să fie amendat de două ori în aceeași zi pentru viteză excesivă. Prima dată a fost oprit în Ilfov, polițiștii de acolo suspendându-i permisul pentru trei luni. Când a ajuns în Buzău, iar a fost tras pe dreapta, tot pentru viteză, însă polițiștii de aici nu au mai avut ce permis să-i suspende așa că s-au mulțumit să-i dea o amendă.

Proiectul lui Băișanu și Mocanu a trecut prin adoptare tacită de Senat, dar a fost respins în Camera Deputaților, care era for decizional.

ADVERTISEMENT