News

Modificări drastice în salariile românilor pe timp de pandemie! Cât de puternic ne-a afectat COVID-19 traiul

30.08.2020 | 11:47
Modificari drastice in salariile romanilor pe timp de pandemie Cat de puternic nea afectat COVID19 traiul
ADVERTISEMENT

Modificări drastice în salariile românilor pe timp de pandemie! Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii Institutului Național de Statistică.

Concret, în ultimele 5 luni de zile, au existat câteva domenii unde s-au înregistrat tăieri semnificative. Vorbim despre transportul aerian, minerit sau extracţia de petrol şi gaze.

ADVERTISEMENT

Angajații din sectorul aviației s-au trezit cu venituri mai mici cu până la două mii de lei. S-a întâmplat lucrul acesta după ce avioanele au fost obligate să rămână la sol.

Ce s-a întâmplat cu salariile românilor de la debutul pandemiei

”Nemaiavând zboruri, toate aceste surse de venituri au fost eliminate şi evident că a fost o scădere substanţială de venituri salariale”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, compania Tarom a anunțat în urmă cu doar câteva zile că se pregătește să se despartă de câteva sute de angajați.

”Demisia te duce în paşi alergători spre zona de excludere din piaţa muncii, în cea ce priveşte indemnizaţia de şomaj şi măsurile de sprijin pentru a te reintegra pe piaţa muncii.

ADVERTISEMENT

E o şmecherie la care recurg, din păcate, mulţi angajatori din România”, spune Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Nu a fost singurul domeniu care a suferit. Și asigurările au avut mult de tras în ultima perioadă.  ‘Nu că s-au făcut mai puţine asigurări, dar a fost un blocaj şi de aici apare şi o scădere a sistemului de asigurări”, spune Dumintru Costin.

ADVERTISEMENT

Există și un sector fericit. Pandemia de coronavirus a adus bani mai mulți celor care lucrează în industria farmaceutică.

 ”Aici discutăm de serviciile FARMA, dar şi zona de producţie de medicamente. Pentru că a crescut presiune pe servicii şi pe piaţa producătorilor”, precizează Dumitru Costin.

Specialiștii de la INS anunță și că salariul mediu net a crescut în această perioadă cu 109 lei.

 

 

ADVERTISEMENT