News

Modificări importante în examenul de definitivat și titularizare. Decizii de ultimă oră ale Ministerului Educației

18.05.2020 | 19:32
Modificari importante in examenul de definitivat si titularizare Decizii de ultima ora ale Ministerului Educatiei
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege modifică modul în care se vor acorda notele pentru susținerea gradelor didactice și pentru examenul de definitivat.

Modificări importante în examenul de definitivat și titularizare

Conform edupedu.ro, notele vor fi echivalate cu calificativele de la inspecție, în timp ce perioada suspendării cursurilor va fi considerată vechime la catedră.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în cazul altor examene, va fi permis un număr maxim de 10 candidați în sală la proba scrisă, conform sursei citate.

Cine nu a susținut inspecția la clasă va primi echilivarea notei cu ultima inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat, anul trecut sau la ultimul examen de Titularizare.

ADVERTISEMENT

Extrem de important, calificativele obținute la inspecții se vor echivala conform următorului punctaj:

  • FB (foarte bine) cu nota 10
  • B (bine) cu nota 8
  • A (acceptabil) cu nota 7
  • S (slab) cu nota 5

Proiectul de modificare pentru metodologia-cadrude organizare și desfășurare a examenului național de definitivare, sesiunea 2020, prevede următoarele:

ADVERTISEMENT

Perioada suspendării cursurilor în anul școlar 2019-2020 se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul național de definitivare în învățământ

Structura examenului este următoarea:

  • etapa I – eliminatorie
  • a) susţinerea a cel puțin unei inspecții de specialitate
  • b) evaluarea portofoliului profesional
  • etapa a II-a – finală: o probă scrisă
ADVERTISEMENT

Candidații care nu au susținut prima inspecție de specialitate în cadrul examenului, pot solicita inspectoratului școlar recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat. Solicitarea se transmite în scris inspectoratului școlar, candidații precizând unitatea de învățământ în care a fost susținută inspecția pentru care solicită recunoașterea, precum și nota obținută / calificativul obținut la inspecție.

De asemenea, în proiect este menționat modul în care va fi alcătuită comisia de recunoaștere și echivalare a inspecției:

„Comisia e alcătuită din inspectorul de specialitate și directorul unității de învățământ în care a fost susținută inspecția. Comisia analizează și validează raportul scris de inspecție consemnat în registrul de inspecții al unității de învățământ și transmite inspectorului școlar pentru dezvoltarea resursei umane o copie a raportului, certificată conform cu originalul, în vederea completării dosarului candidatului”.

Recunoașterea și echivalarea inspecțiilor se poate realiza până la data de 12 iunie 2020, la solicitarea candidaților.

O altă modificare importantă prevede ca „media aritmetică a notelor finale la inspecţie şi portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective. Candidaților carora li s-au efectuat ambele inspecții, li se consideră, în vederea calculării mediei aritmetice, cea mai mare dintre notele obținute la cele două inspecții de specialitate”.

ADVERTISEMENT