News

Modificări importante la anumite tipuri de pensii și ajutoare. Legea, votată de Camera Deputaților

07.04.2021 | 16:03
Modificari importante la anumite tipuri de pensii si ajutoare Legea votata de Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, 7 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări importante la anumite tipuri de pensii și ajutoare de la stat acordate inclusiv pentru perioada stării de urgență

Este vorba de proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2020 privind instituirea unor măsuri de protecţie socială în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea Covid-19.

ADVERTISEMENT

În primă fază, Senatul a adoptat proiectul pe 9 mai 2020, iar votul Camerei Deputaţilor din cursul acestei zile a fost decizional. Prin urmare, legea va merge la promulgare către șeful statului.

Camera Deputaților, modificări importante la anumite tipuri de pensii și ajutoare

Vești bune pentru români. Parlamentarii au votat în cursul zilei de miercuri, 7 aprilie, instituirea unor măsuri de protecție socială în contextul situaţiei epidemiologice dificile din țară.

ADVERTISEMENT

Astfel, actul normativ prevede acordarea ajutorului de deces în cazul persoanelor decedate în perioada stării de urgență, plata pensiilor de invaliditate, respectiv a pensiilor de urmaş stabilite.

De asemenea, în proiect se mai prevede posibilitatea solicitării de către asigurați a dispozitivelor medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională și eliberarea certificatelor de concediu medical aferente cazurilor de accident de muncă sau boală profesională în perioada stării de urgenţă.

ADVERTISEMENT

”Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2020 care prevede instituirea unor măsuri de protecţie socială în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, constând în acordarea ajutorului de deces în cazul persoanelor decedate în perioada stării de urgenţă, plata pensiilor de invaliditate, respectiv a pensiilor de urmaş stabilite, solicitarea de către asiguraţi a dispozitivelor medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională şi pentru care nu se eliberează în perioada stării de urgenţă o recomandare medicală, eliberarea certificatelor de concediu medical aferente cazurilor de accident de muncă sau boală profesională în perioada stării de urgenţă”, se arată în actul legislativ, notează News.ro.

Potrivit sursei citate, sunt reglementate sursele de finanţare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art.11 din Ordonanţa Militară nr. 8/2020 şi se stabileşte competenţa Guvernului pentru stabilirea valorii nominale a alocaţiei de hrană şi a indemnizaţiei de cazare, precum şi a modalităţii de decontare a acestora din bugetele locale.

ADVERTISEMENT