News

Modificări importante la Ordonanța din energie. Facturi mai mici pentru familiile cu peste 3 copii

Se aduc modificări importante la Ordonanța din energie adoptată recent de Guvern. Conform unor amendamente, familiile cu cel puțin 3 copii vor avea facturi mai mici de achitat.
27.09.2022 | 12:59
Modificari importante la Ordonanta din energie Facturi mai mici pentru familiile cu peste 3 copii
Facturi mai mici pentru familiile cu cel puțin 3 copii. Condițiile în care se acordă reducerea. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență (OUG) din energie a ajuns, în această săptămână, la dezbateri în Senat. Proiectului i s-au adus deja mai multe modificări.

Facturi mai mici pentru familiile cu cel puțin 3 copii. Condițiile în care se acordă reducerea

Conform unor amendamente care au fost deja votate, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii vor beneficia de un preţ mai mic la energia electrică.

ADVERTISEMENT

Ele vor achita, lunar, 0,68 lei pe kWh. Acesta este tariful minim care există, indiferent de consum.

Conform prevederilor inițiale din OUG, acest tarif de 0,68 lei pentru un kilowatt se aplica doar pentru cei care an un consum redus de 0 – 100 kWh lunar.

ADVERTISEMENT

Acum, după modificare, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii, vor plăti tariful minim pentru un kWh. Există și o condiție fundamentală pentru aplicarea deciziei: copiii trebuie să fie înscriși într-o formă de învățământ.

Prevederea se aplică şi în cazul familiilor cu trei copii cu vârste până la 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ.

ADVERTISEMENT

“a1) prin excepție de la litera a), 0.68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

a2) prin excepție de la litera a), 0.68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat”, se arată în amendamentul Ordonanţei de Urgenţă prezentat de Antena 3.

ADVERTISEMENT

Distribuitorii de energie contestă măsura

Modificarea în privința facturilor pentru familiile mai numeroase a fost adoptată marţi, de membrii comisiei de specialitate din Parlament. Amendamentul a primit critici din partea distribuitorilor de energie.

Aceștia din urmă contestă măsura și acuză faptul că le va fi foarte greu să identifice familiile cu 3 copii care urmează forme de învățământ.

Parlamentarii nu au ținut cont de această poziție și amendamentul a fost votat. Modificarea la OUG urmează să intre la plen.

ADVERTISEMENT