News

Modificări importante pentru elevii care intră în clasa a IX-a. Ce se va întâmpla cu programa

12.04.2021 | 12:31
Modificari importante pentru elevii care intra in clasa a IXa Ce se va intampla cu programa
Modificări importante pentru elevii care intră în clasa a IX-a. Ce se va întâmpla cu programa. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Date fiind problemele create de pandemie, elevii care intră în clasa a IX-a vor avea o programă modificată față de cea normală. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit oficialului Guvernului, elevii care intră în primul an de liceu, în septembrie 2021, vor avea un curriculum tranzitoriu, după ce aprobarea planurilor-cadru pentru liceu a fost amânată.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă acești elevi vor termina liceul pe un curriculum de tranziție sau vor învăța pe curriculumul nou, care ar trebui să fie realizat pe parcursul anului școlar următor, Cîmpeanu a răspuns că experții din educație vor rezolva lucrurile.

Sorin Cîmpeanu anunță schimbări importante pentru elevii care intră în clasa a XI-a

”Începând cu luna septembrie 2021, da, va fi un curriculum care poate fi apreciat ca tranzitoriu. Știut fiind faptul că la modificări de sub 25% este posibilă utilizarea manualelor pe care le avem, știut fiind faptul că importanța profesorului este mult mai mare decât importanța manualului, fără să neg importanța manualului, vom avea un an tranzitoriu din această perspectivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, ministrul dă asigurări că acești elevi vor intra în clasa a X-a având la bază o programă normală.

”Sunt convins că experții în educație vor găsi o soluție prin care în clasa a X-a să intre într-un, să spunem, program normal de formare. Competențele vor fi aceleași, că este sau că nu este an de tranziție”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT

Ce spune Mircea Miclea, fost ministru al Educației, despre programă

Recent, Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a atras atenția că noul plan-cadru trebuie să țină cont de faptul că elevii care intră clasa a IX-a în 2021 sunt primii care au studiat din clasa a V-a, ca materie obligatorie, informatica (TIC), pentru a nu se pierde din vedere competențele acumulate în tot acest timp.

Conform programei de liceu din prezent, materia studiată de acești elevi în clasele V-VIII se reia de la zero în clasa a IX-a. Noile planuri cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie.

ADVERTISEMENT

După ce ministerul a anunțat că au fost primite peste 10.000 de propuneri de schimbare a celor aflate în consultare, ministrul a spus că adoptarea acestora va fi amânată. Prin amânarea acestor planuri-cadru elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor face ore după vechile planuri-cadru.

Prin aceste modificări se întrerupe ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a. Momentan nu există niciun anunț că se lucrează oficial la noile planuri-cadru pentru liceu sau despre echipa care gândește noul curriculum, mai anunță sursa citată.

ADVERTISEMENT