News

Modificări importante pentru persoanele cu credite în franci elvețieni. BNR anunţă schimbări în contracte

Banca Națională a României (BNR) anunță modificări importante pentru cetățenii cu credite în franci elveţieni. Contractele urmează a suferi schimbări de la 1 ianuarie 2022.
02.11.2021 | 13:52
Modificari importante pentru persoanele cu credite in franci elvetieni BNR anunta schimbari in contracte
Modificări importante pentru persoanele cu credite în franci elvețieni. BNR anunţă schimbări în contracte. Sursa foto: cnbc.com
ADVERTISEMENT

Banca Națională a României (BNR) vine cu vești importante pentru cetățenii din țară care au credite în franci elvețieni.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, contractele de credit în această valută care au dobândă variabilă vor avea rata de referință modificată automat. Decizia vine ca urmare a noilor regulamente la nivel european, anunță BNR.

ADVERTISEMENT

BNR anunță modificări în contractele de credit în franci elvețieni. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie

Din prima zi a anului viitor, referința LIBOR CHF nu va mai fi utilizată în contracte, ca urmare a unei decizii la nivel european.

În prezent, din cele mai recente date, numărul românilor care mai au credite în CHF active a scăzut la mai puțin de 10.000.

ADVERTISEMENT

Cum vor fi ei afecția de modificarea anunțată de BNR? Ei bine, trebuie precizat faptul că noul indice va fi neutru în prima lună de aplicare (adică nu va mări dar nici nu va micșora rata la creditul pe care îl aveți).

Ulterior, nimeni nu poate garanta că în viitor el nu va scădea sau va crește. Este un fel de dobândă variabilă care se mișcă fie în sus, fie în jos, informează Hotnews.

ADVERTISEMENT

În 22 octombrie 2021 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei înlocuiri statutare pentru anumite maturităţi ale LIBOR CHF şi au fost stabilite ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadenţa la 1 lună, 3 luni, 6 luni şi 12 luni.

”Referințele la ratele LIBOR CHF cu maturități la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni, conținute în contractele și toate instrumentele financiare cu scadențe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituțiile de credit din România cu toți clienții acestora, vor fi înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON și ajustările de marjă corespunzătoare, prevăzute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fără a fi necesară renegocierea contractelor”, arată BNR, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Ce este LIBOR

LIBOR reprezintă o rată indicativă medie a dobânzii la care unele bănci considerate ”de prim rang” își acorda împrumuturi intre ele pe piata londoneza.

În ceea ce privește modul de calcul, LIBOR este calculat pentru 15 scadente diferite și pentru 10 de monede diferite. Rata oficiala LIBOR (bbalibor) se anunță o dată pe zi la aproximativ 11:45, ora Londrei, de către Thomson Reuters în numele Asociatiei Bancherilor Britanici (BBA), scrie sursa citată.

Recent, Comisia Europeană (CE) a demarat procesul de constituire a unui indicator care să înlocuiască LIBOR. Decizia a fost luată după un scandal de manipulare a pieței în care au fost implicate unele dintre cele mai mari bănci din lume.

ADVERTISEMENT
Tags: