News

Modificări în cadrul programării pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Anunț important al CNCAV

17.02.2021 | 20:49
Modificari in cadrul programarii pentru vaccinarea cu AstraZeneca Anunt important al CNCAV
81.600 de doze de vaccin AstraZeneca intră în România. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a explicat cum se fac programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în baza noului protocol.

Conform unui anunț oficial postat pe Facebook, oamenii au aflat că se pot programa pe platforma informatică dezvoltată de STS cu 72 de ore înainte de efectuarea primei doze de vaccin, sau pentru o perioadă de 20 de zile începând cu prima zi disponibilă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, „în fiecare zi pe platformă se va deschide o perioadă de alte 20 de zile începând cu prima zi disponibilă pentru programarea la vaccinare”.

Vaccinarea cu AstraZeneca se poate face cu 72 de ore înainte de prima doză

Deși poate suna complicat, cei de la CNCAV au explicat cu lux de amănunte cum se procedează pentru o programare cu vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT
Vaccinarea cu AstraZenea, explicată de autorități
Vaccinarea cu AstraZenea, explicată de autorități

„Programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca. În baza cerințelor stabilite de CNCAV, platforma informatică dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost actualizată și permite programarea persoanelor eligibile pentru vaccinare din această etapă, astfel:

– cu minim 72 de ore înainte de efectuarea primei doze de vaccin;
– pentru o perioadă de 20 de zile începând cu prima zi disponibilă.
În fiecare zi se deschide o perioadă de alte 20 de zile începând cu prima zi disponibilă pentru programarea la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Exemplu: Astăzi, 17 februarie, o persoană se poate programa începând cu data de 21 februarie (ora 08.00) și până în data de 12 martie (ora 20.00).
Mâine, 18 februarie, o persoană se poate programa începând cu data de 22 februarie (ora 08.00) și până în data de 13 martie (ora 20.00).
*Ora de la care se calculează minimul de 72 de ore este ora 23.59, iar prima oră pentru care se poate efectua programarea este 08.00, ora începerii programului de vaccinare în centrele deschise”, au scris reprezntanții CNCAV.

Vaccinul AstraZeneca se folosește în Europa pentru vaccinarea persoanelor tinere, în special, și oferă o eficacitate de peste 70% împotriva noului coronavirus. Deși e mult sub eficacitatea de 90% oferită de Pfizer sau Moderna, specialiștii dau asigurări că și cifra de 70% este ideală, fiind mult peste ceea ce oferă, de exemplu, un vaccin clasic anti gripă sezonieră.

ADVERTISEMENT
Tags: