News

Modificări în programul IMM Invest. Garanția extinsă a fost eliminată prin ordonanță de urgență

27.05.2020 | 17:40
Modificari in programul IMM Invest Garantia extinsa a fost eliminata prin ordonanta de urgenta
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a anunțat că Guvernul a modificat condițiile de derulare ale programului  IMM Invest. Astfel, aplicanții nu  vor  mai fi nevoiți să depună o garanție extinsă și au fost eliminate ambiguitățile legate de ”criteriul COVID”, informează News.ro.

IMM Invest, modificat după consultări cu băncile și cu clienții

În şedinţa de Guvern de astăzi am avut două ordonanţe importante, prima ordonanţă a eliminat câteva bariere pe care le-am identificat după discuţiile atât cu clienţii, cât şi cu sistemul financiar-bancar, la programul IMM Invest”, a anunţat Florin Cîţu, după ședința de Guvern.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe a estimat că noile proceduri vor ușura accesul la programul IMM Invest.

Astfel, compania nu trebuie să pună ipotecă pe toate activele, ci doar pe acelea finanțate prin credit.

Deci doar pe investiţie, nu mai există o garanţie extinsă. În cazul liniilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programului instituţiilor de credit, asupra tuturor conturilor. Deci şi aici s-au făcut lucrurile mai simple”, a precizat ministrul Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

El a argumentat că finanțarea IMM-urilor prin acest program era oricum garantată de stat în proporție de 80%, deci nu era nevoie de o ipotecă asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale debitorului.

Cîţu a adăugat că o altă barieră eliminată este obligativitatea certificatului COVID,  anume firmele să probeze că au fost afectate de efectele economice ale epidemiei.

ADVERTISEMENT

Era un element de ambiguitate în ceea ce privește modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID. Și atunci am eliminat această cerință”, a explicat Florin Cîțu.

Acesta a mai spus că valoarea creditelor garantate prin IMM Invest a depășit astăzi un miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Aş vrea să anunţ că astăzi la ora 9.00 am depăşit plafonul de un miliard de lei şi erau deja aprobate 1.441 de credite, asta înseamnă şi de Fondul de garantare. În sistemul financiar-bancar sunt aprobate mult mai multe credite, dar după ce a fost văzută documentaţia şi de Fondul de Garantare sunt deja 1.441 de credite. După ce va fi publicată ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza de aprobare va creşte şi aşa cum am spus şi eu şi premierul de mai multe ori, dacă o să fie nevoie plafonul o să fie modificat”, a conchis Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT