ADVERTISEMENT
Carousel hot news

Modificări la Codul Fiscal. Cum beneficiezi de servicii de sănătate dacă nu eşti asigurat

Românii care nu sunt la zi cu contribuţiile de sănătate vor putea beneficia de servicii medicale, însă vor fi nevoiţi să achite contribuţiile chiar la moemtnul spitalizării. Noi modificări...
Autor: Ionuţ Cataramă | 31.05.2016 | 17:13
Modificări la Codul Fiscal. Cum beneficiezi de servicii de sănătate dacă nu eşti asigurat

Românii care nu sunt la zi cu contribuţiile de sănătate vor putea beneficia de servicii medicale, însă vor fi nevoiţi să achite contribuţiile chiar la moemtnul spitalizării. Noi modificări la Codul Fiscal introduc o procedură opţională la plata contribuţiei de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri.

ADVERTISEMENT

Legea nr. 112/2016 aduce modificări importante Codului fiscal. Elementul principal constă în faptul că se introduce o procedură opţională la plata contribuţiei de sănătate datorată de persoanele fizice ce nu realizează venituri, nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii şi nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane, spune consultantul Adrian Benţa.

Aceste persoane pot opta între:
– plata contribuţiei de sănătate în procent de 5,5% lunar prin depunerea declaraţiei de asigurare, contribuţia de sănătate datorându-se pentru salariul minim pe economie valabil în luna respectivă;

ADVERTISEMENT

– la momentul la care se utilizează serviciile de sănătate publică (spitalizare) – caz în care contribuţia de 5,5% se calculează la o bază de calcul reprezentând 7 salarii minime brute de la momentul utilizării serviciilor de sănătate publică.

Pentru persoanele ce optează să plătească lunar, scadenţa obligaţiei este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.

ADVERTISEMENT

Şi persoanele care vor plăti contribuţia de sănătate la momentul spitalizării vor depune aceeaşi declaraţie.

Legea introduce şi o discretă aministie fiscală în sensul că dacă au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plată a contribuţiei pentru perioada ianuarie – mai, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.

ADVERTISEMENT

“O altă modificare importantă o reprezintă scutirea de la plata contribuţiei de sănătate pentru veniturile din investiţii (dividende, dobânzi, vânzări acţiuni) şi veniturilor din alte surse când aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică iar baza anuală de calcul este mai mică de 12 salarii minime pe ţară”, explică Benţa.

Legea mai modifică punctual câteva situaţii privind impozitul pe teren, pe clădiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate către bugetul local.

ADVERTISEMENT

Acestea trebuie să fie analizate în contextul întregului cod fiscal. În principiu apar câteva mici scutiri la nivelul impozitelor locale.

Se modifică de asemenea procedura de aplicare a taxei asupra serviciilor de reclamă şi publicitate în sensul că faţă de anii precedenţi taxa de reclamă şi publicitate datorată la bugetul local se datorează de prestatorul serviciului de reclamă şi publicitate până pe data de 10 a lunii următoare celei la care s-a efectuat serviciul.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.realitatea.net

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!