News

Modificări la Codul Fiscal luate în calcul de guvernanți. Printre acestea: impozit pe locuinţe în funcţie de valoare, eliminarea treptată a unor facilități și reevaluarea TVA

Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR analizează o serie de modificări la Codul Fiscal. Printre acestea: impozit pe locuințe în funcție de valoare, eliminarea treptată a facilităților fiscale sau reevaluarea cotelor TVA.
19.05.2022 | 17:59
Modificari la Codul Fiscal luate in calcul de guvernanti Printre acestea impozit pe locuinte in functie de valoare eliminarea treptata a unor facilitati si reevaluarea TVA
Codul Fiscal ar putea suferi modificări importante. Ce măsuri gândesc guvernanții. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2023 ar putea aduce modificări importante la Codul Fiscal. Guvernanții analizează noi căi pentru a aduce mai multe încasări la bugetul de stat.

Codul Fiscal ar putea suferi modificări importante. Ce măsuri gândesc guvernanții

În prezent, dat fiind contextul geopolitic complicat și crizele care se succed cu repeziciune, oficialii din coaliție dau asigurări că nu se pune problema să avem majorări de taxe sau apariția unor noi impozite.

ADVERTISEMENT

Chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că ”niciodată în situaţii de criză nu se majorează impozitele, prin urmare nici în România nu vor spori şi nici nu vor fi introduse altele noi”.

Pe termen mai lung, mai exact pentru anul 2023, lucrurile se schimbă radical. Conform celor mai noi informații, Guvernul are în plan modificări importante la Codului Fiscal.

ADVERTISEMENT

Acestea includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință în funcţie de valoarea acesteia, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale.

În plus, oficialii vor să elimine şi evaziunea fiscală, prin digitalizare, notează News.ro.

Executivul mai dorește reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum şi prin radarul mărfurilor şi mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare şi încasări, decalaj care acum ajunge de 13%.

ADVERTISEMENT

Impozitele pe locuințe vor ține cont de valoarea imobilelor

Dacă măsurile se vor adopta în forma gândită de guvernanți, impozitele pe locuinţe vor ţine cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va creşte odată cu numărul de proprietăţi, scrie sursa citată.

În plus, există discuţii la nivelul Executivului şi cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condiţiile în care PNL insistă pe menţinerea cotei unice.

ADVERTISEMENT

Executivul mai ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, aceasta fiind o cerinţă inclusă în PNRR. O altă propunere se referă la reevaluarea impozitelor şi taxelor locale.

Ministrul finanțelor, așteptat să prezinte o analiză privind o ”optimizare fiscală”

În debutul săptămânii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre nevoia unui impozit progresiv în România, cu mai multe compensări, pentru categoriile vulnerabile. În replică, PNL insistă pentru păstrarea cotei unice de impozitare.

Mai multe clarificări vom avea peste două săptămâni, atunci când ministrul Finanţelor va prezenta o analiză care are drept scop ”o optimizare fiscală”, dă asigurări Ciolacu.

”O optimizare fiscală înseamnă că laşi de undeva, unde s-a creat o discrepanţă, şi vii cu o anumită impozitare, dar reduci în altă parte. La proprietăţi există (n.r. discrepanţe) şi nu din analizele mele, ci din analizele auditurilor financiare. Haideţi să aşteptăm peste două săptămâni”, a spus liderul social-democrat, joi, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT