News

Modificări la Codul Rutier. Se introduce o nouă limită de viteză pentru viitoarele drumuri expres

Autoritățile pregătesc apariția viitoarelor drumuri expres din România. Parlamentul a adoptat modificări la Codul Rutier care vizează limita maximă de viteză pentru aceste șosele.
13.04.2022 | 15:50
Modificari la Codul Rutier Se introduce o noua limita de viteza pentru viitoarele drumuri expres
Limită de viteză pentru viitoarele drumuri expres va fi de 120 km/h. Sursa foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Săptămâna viitoare vor fi inaugurați primii kilometri de drum expres din România. Vorbim de un lot de 18km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă varianta de ocolire a orașului Balș.

Limită de viteză pentru viitoarele drumuri expres va fi de 120 km/h

Până atunci, aleșii au votat o lege prin care viteza maximă de circulație pe aceste drumuri să fie de 120 km/h, față de 100 km/h cât este în prezent stipulată în Codul Rutier.

ADVERTISEMENT

Actul normativ a fost adoptat miercuri, 13 aprilie, de Camera Deputaților la inițiativa fostului ministru al transporturilor, deputatul USR Cătălin Drulă.

”Veste extraordinară pentru infrastructura din România: la iniţiativa USR, viteza de circulaţie pe drumurile expres va fi de 120 km/h.

ADVERTISEMENT

În Camera Deputaţilor a fost adoptată astăzi legea iniţiată de mine, alături de colegul meu din USR, deputatul Lazăr Ion Marian, conform căreia viteza maximă de circulaţie pe drumurile expres din România va fi de 120 km/h (faţă de 100 km/h, în prezent)”, a spus politicianul USR, conform Rfi.

Fostul ministru remintește faptul că ”adoptarea legii a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă varianta de ocolire a orașului Balș”.

ADVERTISEMENT

Ce alte limite de viteză mai sunt prevăzute în această lege

În inițiativa celor de la USR, principala prevedere este stabilirea unei noi limite maxime de viteză pentru circularea pe drumurile expres – aceasta va fi de 120 km/h, în condițiile în care acum este stabilită la 100 km/h.

După ce actul va intra în vigoare, în Codul Rutier vor exista următoarele limite maxime de viteză în afara localităților:

ADVERTISEMENT
  • pe autostrăzi – 130 km/h;
  • pe drumurile expres – 120 km/h;
  • pe drumurile naționale europene – 100 km/h;
  • pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Legea care a trecut miercuri și de Camera Deputaților, după ce în februarie a trecut de Senat, va merge la promulgare către preşedinte. Acesta ultim pas ”trebuie făcut fără întârziere, aşa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, mai spune Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT