News

Modificări la OUG 84. Șoferii care nu vor să fie testați anti-drog pot primi permisul înapoi în 72 de ore, dacă rezultatul de la INML nu a ieșit

Se anunță noi modificări pentru șoferii care sunt testați anti-drog. Aceștia pot recupera carnetul în 72 de ore dacă INML nu a emis raportul final
10.07.2024 | 15:27
Modificari la OUG 84 Soferii care nu vor sa fie testati antidrog pot primi permisul inapoi in 72 de ore daca rezultatul de la INML nu a iesit
Condițiile în care șoferii care refuză testul anti-drog pot primi în 72 de ore permisul înapoi. Noile modificări aduse la OUG 84. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență șoferii care refuză testarea antidrog rapidă a Poliției sau care sunt testați pozitiv pentru substanțe interzise vor avea permisul de conducere restituit după 72 de ore de la finalizarea prelevării probelor biologice.

Cum își pot recupera permisul șoferii testați pozitiv la drug-test

Modificarea Ordonanței de Urgență 84 apare în urma protestelor șoferilor privind erorile testelor rapide antidrog și a avertismentelor medicilor legiști despre posibile abuzuri legate de modificarea Codului Rutier, potrivit Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Proiectul de OUG specifică circumstanțele în care șoferii vor primi înapoi permisul de conducere:

„Permisul de conducere retras (…) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

ADVERTISEMENT

Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

Persoana (…) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.”, scrie Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Guvernul nu a decis cum vor fi adăugate aceste modificări

Surse politice citate de Antena 3 CNN, au indicat că Guvernul Ciolacu nu a decis încă dacă va adopta o nouă Ordonanță de Urgență, o Hotărâre de Guvern, ori ambele. Aceste adăugări vor fi discutate în ședința de guvern de joi.

Premierul Marcel Ciolacu a sprijinit Ordonanța 84 și a promis achiziționarea de noi aparate antidrog. El a menționat că legi similare există în Germania și Spania, și sunt vitale pentru a reduce numărul șoferilor care conduc sub influența drogurilor, făcând referire la cazul din 2 Mai.

ADVERTISEMENT

„Am vorbit şi în timpul ședinței Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu. În acest moment, ceea ce reclamă dânşii este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună, pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot.

Cu adevărat, statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. În timp real eu consider că între 48 de ore şi 72 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil pentru testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test, am înţeles că dacă iei două pastile de Nurofen în acel moment s-ar putea să fie testul pozitiv; se face testul de sânge, în 48 de ore se dă răspuns. Eu cred că nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au...
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”