News

Alertă pentru șoferi! Se pregătesc noi schimbări la RCA. Amenzile se vor da mai ușor

Legislația privind RCA ar putea fi modificată substanțial. Șoferii fără poliță ar urma să fie depistați de camere video și ar putea fi implementat un nou sistem de punctaj la accidente.
23.12.2021 | 19:08
Alerta pentru soferi Se pregatesc noi schimbari la RCA Amenzile se vor da mai usor
Se pregătește o nouă modalitate de identificare a șoferilor fără RCA Foto: Dreamstime.com
ADVERTISEMENT

O altă măsură ar fi îmbunătățirea infrastructurii rutiere (marcaje rutiere, reconfigurări de intersecții etc.), a comportamentului conducătorilor auto, prin implementarea de politici publice care să stimuleze conducerea preventivă, precum și a relației dintre părțile implicate în gestionarea contractelor RCA, în special asigurători și unități reparatoare.

Șoferii care circulă fără RCA ar putea fi prinși de camere video. Ce alte modificări mai pregătesc autoritățile

Potrivit Profit.ro, datele obținute de publicație indică inclusiv un set de propuneri avansate acum pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurări RCA, precum implementarea unui sistem informatic care să depisteze, prin intermediul informațiilor furnizate de camere video, autovehiculele care circulă fără o poliță RCA valabilă.

ADVERTISEMENT

Sistemul are în vedere interconectarea bazelor de date ale Ministerului de Interne și ale Ministerului Transporturilor.

O altă măsură aflată în analiză este implementarea unui sistem de punctaj pentru fiecare leziune și suferință provocate de un accident auto.

ADVERTISEMENT

Se apreciază că implementarea unui astfel de sistem poate crea un punct de referință pentru instanțele de judecată, în cazul acordării despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces, și o predictibilitate mai mare pentru societățile de asigurare în ceea ce privește fundamentarea tarifelor.

Potrivit aceleiași surse, mai este avută în vedere și completarea unui proiect de OUG pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, cu definiția noțiunii de mandatar și de conflict de interese, alături de introducerea unui preț de referință (cu caracter orientativ).

ADVERTISEMENT

Acesta este definit ca fiind prețul mediu practicat de către unitățile specializate autorizate pentru manoperă în cazul efectuării reparațiilor de vehicule sau, în cazul înlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despăgubirii pentru lipsă de folosință, prețul mediu practicat pe piață de operatorii economici care desfășoară activități de închirieri autovehicule fără șofer cu plata anticipată a prestației contractate.

Segmentul RCA are o pondere mai mare de 30% din veniturile industriei asigurărilor, care în primele 9 luni s-au apropiat de 10 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Piața RCA din România a fost zguduită în acest an de falimentul City Insurance, retragerea Uniqa Asigurări și, cel mai recent, amenda record primită de noul lider al pieței, Euroins.

ADVERTISEMENT