News

Modificări majore la concediile medicale! Sunt vizaţi toţi angajaţii

26.08.2020 | 14:23
Modificari majore la concediile medicale Sunt vizati toti angajatii
Cum poţi afla ce vechime ai în muncă. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Apar modificări importante la concediilor medicale și la Legea sănătății. Aceste schimbări vizează toate persoanele care sunt angajate. Un amănunt important îi privește cei diagnosticați cu tuberculoză. În cazul acestor persoane concediul medical și indemnizația se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

Noile reglementări au fost adoptate luni seara de Executiv și au apărut marți în Monitorul Oficial. Pe lângă concediile medicale pentru anumite afecțiuni, sunt puse în prim-plan și stagiile de cotizare din alte state ale Uniunii Europene și decontările cerute caselor de sănătate.

ADVERTISEMENT

Legea a apărut ieri în Monitorul Oficial cu nr. 776. Se precizează aici de OUG nr. 145/2020 care aduce schimbări la ordonanța care viza concediile medicale (OUG nr. 158/2005).

Ce se schimbă la concediile medicale

Sunt trei modificări importante:

  • pentru  persoanelor diagnosticate cu tuberculoză: concediul medical și indemnizația se acordă pe toată perioada de tratament, până la vindecare
ADVERTISEMENT

 

  • pentru SIDA și neoplazii se modifică durata de acordare a concediului și indemnizației. Va fi de un an și șase luni, în intervalul ultimilor doi ani, în funcție de stadiul bolii; până acum era specificat un an, cu posibilitatea prelungirii până la un an și șase luni;
  • OUG 145 corectezează excluderea unor categorii din OUG 158. E vorba de personalul militar în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special. Drepturile bănești aferente concediilor medicale se calculează şi se plătesc conform prevederilor legale specifice acestor categorii de personal.

În cazul decontărilor este de acum posibilă depunerea prin mijloace electronice a exemplarului 2 al certificatelor de concediu medical pentru restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite asiguraţilor.

ADVERTISEMENT

Sumele vor fi suportate conform datei cererii de restituire, în limita sumei aprobate, se arată în noua ordonanță.

OUG 145 conține și o reglementare nouă la Legea sănătății. Este valabilă și posibilă din acest moment decontarea de la casa de sănătate a intervenției chirurgicale de simetrizare a glandei mamare.

ADVERTISEMENT